Kakaowe tartaletki z mascarpone, nutellą i bananem
Kruche i delikatne, wypełnione ulubionym kremem orzechowym - Nutella, zwieńczone pierzynką z serka mascarpone i plasterkami bananów.Na sam koniec oprószone kakao.
/ przepis własny, na 8 tartaletek lub jedną dużą tartę/
ciasto: 250 g mąki pszennej - 125 g zimnego masła - 3 łyżki kakao - 1 jajko - szczypta soli - 70 g cukru pudru
wypełnienie: - opakowanie serka mascarpone - 4 łyżki cukru pudru - 8 łyżek nutelli - 2 średniej wielkości dojrzałe banany
Masło posiekaj nożem, dodaj do niego cukier, sól i przesianą mąkę. Wszystko dokładnie zagnieć.
Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na min. 1 h, max. 3 dni.
Zimne ciasto rozwałkuj, wytnij 6 kółek lub więcej- w zależności jakiego rozmiaru macie foremki.
Można także pójść na łatwiznę i upiec jedną, dużą tartę.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wstaw babeczki. Piecz je 15 minut. W tym czasie zmiksuj serek mascarpone z cukrem pudrem. Obierz i pokrój w plasterki banany. Wyjmij z piekarnika tartaletki i ostudź w foremkach. Następnie po ostudzeniu wyjmij je z foremek. Następnie wypełnij plasterkami bananów, warstwą nutelli (jedna łyżka na jedną tartaletkę) oraz udekoruj bananami. Na koniec sypnij odrobinę kakao na wierzch. Smacznego!:) ______________________________♥____________________________