Kakaowe ciasto z kremem czekoladowym, rumowymi śliwkami i bitą śmietaną

Kakaowe ciasto z kremem czekoladowym, rumowymi śliwkami i bitą śmietaną

Ciasto kakaowe przełożone masą czekoladową z rumowymi śliwkami oraz pianką śmietanową na wierzchu.

Zdjęcie - Kakaowe ciasto z kremem czekoladowym, rumowymi śliwkami i bitą śmietaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kakaowe ciasto z kremem czekoladowym, rumowymi śliwkami i bitą śmietaną:

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2-3 łyżki kakao
  • 125 ml wody
  • 2 szkl. mąki
  • 5 jajek
  • szczypta proszku do pieczenia

Masa czekoladowa:

  • 330 ml śmietanki 36%
  • 1/2 szkl. pełnego mleka w proszku
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 250 g mascarpone

Masa śmietanowa:

  • 330 ml śmietanki 36%
  • 1 op. galaretki cytrynowej

Dodatkowo:

  • 150 g śliwek kalifornijskich
  • rum

 

Jak przygotować kakaowe ciasto z kremem czekoladowym, rumowymi śliwkami i bitą śmietaną?

1 dzień

Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy rumem. Odstawiamy na całą noc.

Śmietankę podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika i mieszamy z przesianym mlekiem w proszku. Dodajemy połamaną na kostki czekoladę i ostawiamy na 2 minuty, następnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Wierzch naczynia zabezpieczamy folią spożywczą i odstawiamy (po przestudzeniu) do lodówki na całą noc.

2 dzień

Ciasto:

W garnku umieszczamy masło, cukier, wodę i kakao, podgrzewamy. Gdy składniki się połączą zdejmujemy z palnika i lekko studzimy. Do ciepłej (nie gorącej!) masy dodajemy żółtka, mieszamy rózgą do połączenia, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy szpatułką.

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy czekoladowej. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x28cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.

Po przestudzeniu kroimy na 2 blaty.

Masa czekoladowa ze śliwkami:

Schłodzoną masę czekoladową miksujemy krótko, dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy do połączenia. Dodajemy odsączone śliwki, mieszamy. Przygotowaną masą przekładamy blaty czekoladowego ciasta.

Masa śmietanowa:

Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego schłodzenia (do temp. pokojowej).

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, łączymy z zimną galaretką (może być wciąż jeszcze płynna). Masę rozprowadzamy na wierzchu ciasta.

 

Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym  Zdjęcie - Kakaowe ciasto z kremem czekoladowym, rumowymi śliwkami i bitą śmietaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kakaowe ciasto z kremem czekoladowym, rumowymi śliwkami i bitą śmietaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kakaowe ciasto z kremem czekoladowym, rumowymi śliwkami i bitą śmietaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów