Kajmakowa tarta z kremem i granatem
Tarta dla fanów bardzo słodkich smaków. Odzwyczaiłam się już dużych ilości cukru, ale ten deser bardzo mi smakował. Kwaśny krem i granat równoważył słodką masę kajmakową. Mascarpone, tym razem, połączyłam z jogurtem greckim i myślę, że to był świetny (zdrowy?) pomysł. W spodzie możemy też znaleźć trochę płatków owsianych. Polecam!
Inne słodkości z granatem: Marcepanowe serniczki, Tarta z kremem chałwowym i figą, Cynamonowe kruche babeczki z kremem czekoladowym
Kajmakowa tarta z kremem i granatem
/forma o średnicy 28cm/
250g mascarpone
200g jogurtu greckiego
400g masy kajmakowej
200g ciastek digestive
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka masła
1 owoc granatu
Ciasteczka i płatki owsiane rozdrobnić na gładką masę wraz z masłem. Wyłożyć nią dokładnie formę na tartę. Wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Mascarpone dokładnie wymieszać z jogurtem. Na wcześniej przygotowanym spodzie rozsmarować masę kajmakową. Na nią wyłożyć krem. Schłodzić przez kilka godzin (a najlepiej przez noc) w lodówce. Przed podaniem posypać ziarenkami granatu. Smacznego!