Kaczka pieczona z jabłkami

Kaczka pieczona z jabłkami
Zdjęcie - Kaczka pieczona z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • ok. 2-kg kaczka pekin
  • 1 kg jabłek 
  • 100 g konfitury z żurawiny
  • 60 ml oleju Kujawski z rozmarynem, oregano i bazylią
  • pieprz, 
  • sól 

Przygotowanie:

KROK 1

Kaczkę moczymy w solance przez 4-8 godzin lub zostawiamy na noc w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Solankę przygotowujemy z 1 łyżki soli na 5 litrów wody. Po kąpieli w solance kaczkę opłukujemy czystą wodą i osuszamy.

Zdjęcie - Kaczka pieczona z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 2 

2-3 jabłka kroimy na cząstki. Skrapiamy połową oleju Kujawski z ziołami. Kaczkę nacieramy solą w środku i wypełniamy jabłkami. Spinamy wykałaczkami lub zaszywamy otwór.

Zdjęcie - Kaczka pieczona z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 3

Kaczkę nacieramy solą, pieprzem i 30 ml oleju Kujawski z ziołami. Pieczemy 30 minut w temp. 220ºC bez przykrycia, a następnie kolejne 2 godziny w 180ºC pod przykryciem.

Zdjęcie - Kaczka pieczona z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 4

40 minut przed końcem pieczenia kaczki wydrążamy gniazda nasienne z całych jabłek. Wypełniamy je żurawiną i pieczemy obok kaczki.

Zdjęcie - Kaczka pieczona z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: 3 godziny + 4-8 godzin moczenie w solance

Zdjęcie - Kaczka pieczona z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kaczka pieczona z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów