Kacze podudzia pieczone ze śliwkami i sokiem jabłkowym
To danie łączy ze sobą najlepsze smaki jesieni- rozpływające się w ustach, wolno pieczone mięso kaczki podlane sokiem jabłkowym, podane z lekko kwaskowatymi śliwkami.
Cały sekret idealnej kaczki to pieczenie jej w niskiej temperaturze (150 oC). Wstawiamy do pieca i zapominamy na dobre 3 godziny. Po tym czasie dorzucamy śliwki, podpiekamy skórkę i tyle. Ot, cała filozofia!
Mięso jest tak delikatne, że do jedzenia nie potrzeba nawet noża!
Proporcje na 4 sztuki podudzi.
Składniki
- podudzie (udo) kacze - 4 szt
- sok jabłkowy - 1/2 szklanki
- sól, pieprz - do smaku
- śliwki - ok. 10 szt
- ziele angielskie - 4 szt
Mięso kaczki natrzyj solą i pieprzem. Ułóż w brytfance skórką do góry, zalej sokiem jabłkowym, dodaj ziele angielskie. Piecz 3 godziny w temp. 150 oC.
Po tym czasie podkręć temperaturę do 200 oC, dodaj połówki wypestkowanych śliwek i piecz kolejnych 30 minut- aż skórka ładnie się zarumieni. Kaczkę podawaj z upieczonymi w sosie śliwkami, z dodatkiem np. kaszy gryczanej.