K-fries – frytki z batatów po koreańsku z kimchi i sosem serowym
K-fries podobnie jak K-pop to prawdziwy guilty pleasure. Nie oceniamy, tylko się rozkoszujemy tym grzesznym połączeniem frytek z kimchi i innymi kalorycznymi dodatkami. Po raz pierwszy K-fries jadłem w mojej ulubionej warszawskiej miejscówce The Cool Cat i od tego czasu, gdy tylko się tam pojawię, muszę zamówić tę obłędną porcję frytek, na myśl, o której dostaję od razu gęsiej skórki. Takie fryty jadłem również w berlińskiej Ban Ban Kitchen i chcąc te smaki odtworzyć w domu, postanowiłem sam stworzyć moją wersję ziemniaków po koreańsku.
Do moich K-fries postanowiłem wykorzystać bataty, których słodycz doskonale komponuje się z kwaśno-pikantną kiszoną kapustą. Aby było nieco mniej kalorycznie, frytki upiekłem w piekarniku w specjalny sposób, dzięki któremu są chrupiące i smakują równie dobrze, co te smażone na głębokim oleju. Oczywiście, jeśli wolicie tradycyjne ziemniaczane fryty, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby to właśnie je przygotować.
K-fries podałem z własnoręcznie ukiszonym kimchi, grzesznym sosem serowym oraz odrobiną szczypiorku i prażonego sezamu. To jest tak doskonałe połączenie, że mimo chęci przygotowania czterech porcji, ledwie wystarczyło na dwie. Dlatego jeśli macie pod swoim dachem frytkożerców, to przygotujcie się, że takie frytki po koreańsku znikają w tempie natychmiastowym. K-fries możecie dodatkowo podać z marynowaną papryczką jalapeño i kolendrą, albo zamiast sosu serowego użyć majonezu ze srirachą. Sam już nie wiem, które połączenie najbardziej lubię. Dlatego pozostawiam to Wam do wyboru i zachęcam do eksperymentowania z frytkami po koreańsku. ?
K-fries – frytki z batatów po koreańsku z kimchi i sosem serowym Wydrukuj przepis Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKIFrytki z batatów:
- 1 kg batatów
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- odrobina gruboziarnistej soli
Sos serowy:
- 50 g masła
- 20 g mąki pszennej (czubata łyżka)
- 100 ml mleka
- 200 g sera Cheddar
Dodatki:
- ok. 400 g kimchi, np. domowego z tego przepisu
- 2 łyżeczki prażonego sezamu
- garść szczypiorku
Frytki z batatów
- Bataty obierz i pokrój w grube (ok. 1 cm) paski. Przepłucz je pod bieżącą wodą, a następnie przełóż do miski z zimną wodą i odstaw na pół godziny.
- Po tym czasie odsącz je na durszlaku i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
- Bataty przełóż do miski, polej olejem i dokładnie wymieszaj.
- Słodką paprykę oraz skrobię wymieszaj ze sobą, a następnie mieszanką posyp bataty i dokładnie wymieszaj, tak aby pokryć dokładnie frytki.
- Bataty ułóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, zachowując odstępy pomiędzy frytkami (nie powinny się one stykać ze sobą). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz 20-25 minut, aż staną się chrupiące. (W tym czasie przygotuj sos serowy). W połowie czasu pieczenia możesz je obrócić na drugą stronę przy pomocy szpatułki.
- Upieczone frytki posyp gruboziarnistą solą.
Sos serowy
- Ser cheddar zetrzyj na tarce.
- W rondelku roztop masło. Następnie dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj i poczekaj, aż pojawią się bąbelki powietrza, a zasmażka zyska złoty kolor.
- Kolejno powoli wlewaj mleko, cały czas energicznie mieszając, aż powstanie gładki beszamel.
- Do beszamelu dodaj ser i cały czas mieszając, poczekaj, aż się roztopi i powstanie gęsty sos.
Podanie
- Kimchi z grubsza pokrój. Szczypiorek drobno posiekaj.
- Upieczone frytki z batatów ułóż na talerze. Polej porcją sera i rozłóż na nich kimchi. Frytki posyp szczypiorkiem oraz sezamem. Podawaj, póki gorące.