Julskinka – pieczona szynka po szwedzku

Julskinka – pieczona szynka po szwedzku

 

Julskinka, czyli ze szwedzkiego świąteczna szynka, to tradycyjny skandynawski przepis, bez którego nie może istnieć Boże Narodzenie. Zwyczaj ten ponoć pochodzi jeszcze z czasów pogańskich i nordyckiego obrządku sonargöltr, kiedy to w trakcie przesilenia zimowego składano w ofierze dzika. Podobna tradycja istniała także podczas rzymskich Saturnaliów, co wykorzystał w V wieku papież Sykstus III, chcąc podkreślić odrębność chrześcijan od żydów, którzy nie jadali wieprzowiny i nakazując jej spożywanie w dzień Bożego Narodzenia po adwentowym poście.

Współcześnie julskinka to nieodłączny element smörgåsbord — stołu kanapkowego, na którym Szwedzi serwują różne dania podczas wszelkich uroczystości (stąd również stół szwedzki), a przede wszystkim jego świątecznej wersji — julbord. Szynka ta może być serwowana na wiele sposobów. Zwykle jest pieczona lub grillowana. Jednakże chyba najciekawszą jej wersją jest ta w miodowo-musztardowej skorupce, dzięki której wygląda naprawdę odświętnie.

Szynkę przed pieczeniem marynuje się na sucho w korzennych warzywach lub pekluje w roztworze soli z przyprawami. Sam wypróbowałem oba sposoby i moim zdaniem mięso z solanki smakuje najlepiej i jest najdelikatniejsze. Warto do niej dorzucić trochę przypraw, których aromat zyska szynka. Na peklowanie najlepiej poświęcić dwa dni, ale już po 24 godzinach efekt będzie zadowalający. Gotową szynkę pieczemy najpierw w niskiej temperaturze, aby nie straciła soków, a następnie pokrywamy ciastem na bazie bułki tartej, miodu i musztardy i ponownie krótko zapiekamy, aż powstanie skorupka.

Tak przygotowaną szynkę można podać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Szwedzi zwykle jadają ją z musztardą lub musem jabłkowym. Jednakże ja postanowiłem wykorzystać sok po pieczeniu i przygotować miodowy sos pieczeniowy. Uważam, że julskinka to smakowita propozycja na bożonarodzeniowy stół. Chociaż można ją również przygotować po prostu na niedzielny obiad. Genialnie smakuje z pieczonymi ziemniakami.

Zdjęcie - Julskinka – pieczona szynka po szwedzku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Julskinka – pieczona szynka po szwedzku

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 2 godziny 2 godziny 

Składniki na Julskinka - szynkę pieczoną po szwedzku:

Szynka:

  • 1,5 kg kawałek szynki kulki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 35 g soli (2 łyżki)
  • 15 g cukru (1 łyżka)
  • 1 l wody

 

  Miodowo-musztardowa skorupka:

  • 150 g bułki tartej
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki ostrej musztardy, np. Dijon, Sarepskiej
  • 2 łyżki miodu
  • garść goździków

 

  Sos pieczeniowy:

  • 1 łyżeczka miodu
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka mąki
  • ok. 30 ml wody

 

Jak przygotować Julskinka - szynkę pieczoną po szwedzku?

Szynka

  1. Do garnka wlej wodę i dodaj wszystkie przyprawy. Wodę zagotuj i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  2. Szynkę oczyść z nadmiaru tłuszczu i przełóż do miski. Zalej wodą wraz z przyprawami. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 24 godziny, a najlepiej 48.
  3. Po tym czasie szynkę wyjmij z zalewy, osusz, zawiń w kształtną kulę i zwiąż ciasno sznurkiem.
  4. Szynkę przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 140ºC. Piecz przez 1,5 godziny (godzina na każdy kg mięsa).
  5. Po tym czasie szynkę wyjmij i odstaw do przestudzenia. Rozetnij sznurek i przygotuj skorupkę. Płyn z pieczeni przelej do rondelka.

 

 Miodowo-musztardowa skorupka

  1. Jajka wbij do miski i roztrzep z miodem i musztardą. Wsyp bułkę tartą i zagnieć ciasto. Powinno mieć konsystencję miękkiego masła. W razie potrzeby dosyp więcej bułki tartej.
  2. Ciastem pokryj upieczoną szynkę (można je najpierw rozwałkować na folii spożywczej – będzie łatwiej).
  3. Nożem delikatnie zrób kratkę na skorupce i w miejsca przecięć wciśnij goździki.
  4. Temperaturę piekarnika zwiększ do 180ºC i wstaw ponownie szynkę. Piecz przez kwadrans, aż skorupka ładnie się przyrumieni.
  5. Po upieczeniu szynkę delikatnie przestudź i krój na porcje.

 

  Sos pieczeniowy

  1. Sos po pieczeniu szynki zagotuj w rondelku. Dodaj miód i dopraw pieprzem do smaku.
  2. Mąkę rozrób w odrobinie zimnej wody i wlej do rondelka. Mieszaj energicznie przez 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Sos pieczeniowy podawaj obok w sosjerce.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square Zdjęcie - Julskinka – pieczona szynka po szwedzku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów