Jogurtowo - kokosowe ciasto z rabarbarem i białą czekoladą
Jak szaleć z rabarbarem, to szaleć.A co! Ciąg dalszy rabarbarowego szaleństwa, czyli bardzo przyjemne, wilgotne, mocno kokosowe, puszyste ciasto z rabarbarem. Expresowe i proste w przygotowaniu, nie wymaga użycia miksera. Wystarczy jedna miska i łyżka.
Dziecinada. To ciasto w kółko się dokrawa i samo się zjada. Trudno się dziwić - rabarbar, kokos i biała czekolada, to trio idealne!
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 biała czekolada
- 300g wiórków kokosowych
- 500-600g rabarbaru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Roztrzepane jajka wymieszać łyżką z mąką, cukrem, olejem, jogurtem, proszkiem do pieczenia, sodą, wiórkami i rozpuszczoną czekoladą.
Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Rabarbar obrać, pokroić, ułożyć na wierzchu ciasta.
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika, piec 45-50 minut w 200C.
Upieczone ciasto wystudzić.
Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.