Jogurtowe podpłomyki – prosty zamiennik chleba

Zdjęcie - Jogurtowe podpłomyki – prosty zamiennik chleba - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj

Kocham podpłomyki miłością wielką. Rzadko kupuje chleb, a czasami do niektórych potraw aż prosi się dodać coś mącznego do przegryzania. Wtedy zagniatam szybko mąkę z wodą i smażę chwilę takie placki na suchej patelni. Jeszcze lepsza wersja powstaje na jogurcie naturalnym. Poniżej przepis na jogurtowe podpłomyki – prosty zamiennik chleba.

Zdjęcie - Jogurtowe podpłomyki – prosty zamiennik chleba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Pyszny dodatek do ulubionych dań

Takie podpłomyki robi się w kilka minut, a przydadzą się do wielu obiadów. Pasują w szczególności do kremowych curry indyjskich np do tego curry , aromatycznej shakshouki. Możecie je również wykorzystać zamiast bułek w burgerach, tak jak ja zrobiłam w tych wegetariańskich burgerach dyniowych.

Podpłomyki często robiły nasze prababcie i do tej pory są popularne na wsiach, pieczone czasem na kamiennych piecach – takie są najlepsze! Ale ich przygotowanie naprawdę nie jest trudne – musicie tylko uważać, żeby nie przypiekły się za bardzo na patelni, bo zrobią się za twarde. Łatwo też możecie modelować tym, czy wolicie bardziej chrupiące czy miękkie podpłomyki – wystarczy je cieniej albo grubiej rozwałkować. Przepis przygotowałam dla najnowszego magazynu Kocioł, w którym znajdziecie mnóstwo pysznych przepisów na wiosnę.

Zdjęcie - Jogurtowe podpłomyki – prosty zamiennik chleba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Jogurtowe podpłomyki – prosty zamiennik chleba

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 1 czubata szklanka mąki orkiszowej + ½ szklanki do podsypywania
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego gęstego (low FODMAP – bez laktozy)
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki kurkumy

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy ręką do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta, które nie lepi się do rąk. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Odstawiamy na 5 minut.
  • Dzielimy ciasto na 4 części. Każdą wałkujemy do uzyskania okręgu o grubości około 1 cm. Smażymy na suchej, rozgrzanej patelni około 3 minuty z każdej strony – aż ciasto lekko urośnie i się przyrumieni.

Zdjęcie - Jogurtowe podpłomyki – prosty zamiennik chleba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Smacznego! Do czego wykorzystalibyście takie podpłomyki najchętniej?

Przepisy z tych kategorii

Placuszki z otrębów
4

Placuszki z otrębów

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Pancakes na zakwasie – sposób na zużycie nadmiaru zakwasu chlebowego
1

Pancakes na zakwasie – sposób…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Bagietki czosnkowo-pietruszkowe

Bagietki czosnkowo-pietruszkow…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Naleśniki z mąki pełnoziarnistej

Naleśniki z mąki pełnoziarnist…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Drożdżowe racuchy z jabłkiem i cukrem pudrem
1

Drożdżowe racuchy z jabłkiem i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Czekoladowe babeczki z powidłami korzennymi

Czekoladowe babeczki z powidła…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Mizeria z ogórków i rzodkiewki

Mizeria z ogórków i rzodkiewki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Tosty francuskie na słodko

Tosty francuskie na słodko

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Szparagi pieczone z cytryną, czosnkiem i tymiankiem
2

Szparagi pieczone z cytryną, c…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Pesto bazyliowe ze słonecznikiem

Pesto bazyliowe ze słoneczniki…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szparagi z burratą i migdałami podane z czosnkową oliwą
1

Szparagi z burratą i migdałami…

food² food²
Food Square

Surówka z młodej kapusty z sosem słodko-pikantnym

Surówka z młodej kapusty z sos…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy