Jogurtowe pankejki z borówkami i bananami
Nie będę udawała kulinarnej świętej i zarzekała się, że w swojej kuchni nigdy nie używam białego cukru. Jeśli jednak mam okazję, chętnie zastępuję go innymi składnikami. W roli naturalnego „słodzika” świetnie sprawdzają się na przykład dojrzałe banany. Dziś to właśnie one osłodziły jogurtowe placuszki z borówkami.
Przed Wami więc odsłona pankejków numer 1500, jogurtowe placuszki z bananami i jagodami/borówkami (możecie użyć świeżych lub mrożonych owoców). Bardzo delikatne i puszyste, w sam raz na wyjątkowe śniadanie!
Moje placki najbardziej podawać lubię z jogurtem greckim i syropem daktylowym lub kokosowym.
Z podanych proporcji przygotujecie ok. 18 placuszków.
Składniki:- mąka pszenna - 1 i 1/4 szklanki
- banan - 1 szt
- soda - 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)
- jajko - 1 szt
- mleko - 1/2 szklanki
- jogurt grecki - 1/2 szklanki
- olej - do smażenia, ok. 3 łyżki
- borówki - 1/2 szklanki
- jogurt grecki, owoce, miód - do podania
W miseczce rozdrobnij widelcem banana, połącz go z mlekiem, jogurtem, jajkiem i esencją waniliową.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wszystkie składniki wymieszaj na gładkie ciasto bez grudek. Dodaj borówki.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Na ciepłą patelnie nakładaj porcje ciasta (zwykle na patelni mieszczę za jednym razem ok. 4 placuszki). Smaż z obu stron, na złoto.
Placuszki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami, np. jogurtem greckim, miodem i owocami.