Jogurtowe pankejki z borówkami i bananami

Jogurtowe pankejki z borówkami i bananami

Zdjęcie - Jogurtowe pankejki z borówkami i bananami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie będę udawała kulinarnej świętej i zarzekała się, że w swojej kuchni nigdy nie używam białego cukru. Jeśli jednak mam okazję, chętnie zastępuję go innymi składnikami. W roli naturalnego „słodzika” świetnie sprawdzają się na przykład dojrzałe banany. Dziś to właśnie one osłodziły jogurtowe placuszki z borówkami.

Zdjęcie - Jogurtowe pankejki z borówkami i bananami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przed Wami więc odsłona pankejków numer 1500, jogurtowe placuszki z bananami i jagodami/borówkami (możecie użyć świeżych lub mrożonych owoców). Bardzo delikatne i puszyste, w sam raz na wyjątkowe śniadanie!

Zdjęcie - Jogurtowe pankejki z borówkami i bananami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje placki najbardziej podawać lubię z jogurtem greckim i syropem daktylowym lub kokosowym.

Zdjęcie - Jogurtowe pankejki z borówkami i bananami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji przygotujecie ok. 18 placuszków.

Składniki:
  • mąka pszenna - 1 i 1/4 szklanki
  • banan - 1 szt
  • soda - 1/4 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)
  • jajko - 1 szt
  • mleko - 1/2 szklanki
  • jogurt grecki - 1/2 szklanki
  • olej - do smażenia, ok. 3 łyżki
  • borówki - 1/2 szklanki
  • jogurt grecki, owoce, miód - do podania
Przygotowanie:

W miseczce rozdrobnij widelcem banana, połącz go z mlekiem, jogurtem, jajkiem i esencją waniliową.

Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wszystkie składniki wymieszaj na gładkie ciasto bez grudek. Dodaj borówki.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Na ciepłą patelnie nakładaj porcje ciasta (zwykle na patelni mieszczę za jednym razem ok. 4 placuszki). Smaż z obu stron, na złoto.

Placuszki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami, np. jogurtem greckim, miodem i owocami.

Kategorie przepisów