Jogurtowe muffinki truskawkowe z kruszonką
Będą powtarzać do znudzenia: uwielbiam kruszonkę!
Na ciastach drożdżowych, ciastach kruchych, zapiekanych owocach zwanych crumble albo na pysznych słodkich muffinach.
Dziś mam dla Was przepis właśnie na te ostatnie!
Pyszne, delikatne muffinki jogurtowe wypełnione truskawkami i obficie posypane kruszonką są fantastycznym pomysłem na wiosenno-letni deser.
Koniecznie zróbcie!
Są genialne!
Niesamowicie delikatne i rozpływające się w ustach!
SKŁADNIKI:
( 6-8 sztuk )
MUFFINKI:
* mąka pszenna – 1,5 szklanki
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* cukier – 0,5 szklanki
* jajko – 1 szt
* masło – 50 g
* jogurt naturalny – ok. 120 g
* wanilia – 1 laska
* truskawki – 100 g
KRUSZONKA:
* zimne masło – 1 czubata łyżka
* mąka – 2 łyżki
* cukier – 2 łyżki
* płatki migdałów – 3 łyżki
* kokos – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
MUFFINKI:
Roztapiamy masło, truskawki kroimy w kosteczkę.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
W osobnej misce mieszamy jogurt z ziarenkami wanilii , jajkiem i roztopionym masłem.
Dodajemy cukier i przesianą mąkę, krótko razem mieszamy, dodajemy pokrojone truskawki.
Ciasto przekładamy do foremek.
KRUSZONKA:
Mieszamy razem mąkę i cukier, dodajemy posiekane masło i rozcieramy palcami robiąc kruszonkę.
Wsypujemy płatki migdałowe i kokos i razem mieszamy.
Kładziemy na wierzch muffinek i leciutko dociskamy.
Wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok 20 – 25 minut.
Smacznego!