Jogurtowe ciasto z malinami i jabłkami
W owocowym sezonie nie robiłam jeszcze jogurtowego/maślankowego ciasta, zatem czas to nadrobić ;). Korzystam ze sprawdzonego już przepisu i piekę ciasto z różnymi owocami: truskawkami, rabarbarem, porzeczkami, jagodami, a tym razem z malinami i jabłkami. Jest bardzo pyszne, mięciutkie, delikatnie wilgotne. Najlepsze ze świeżymi sezonowymi owocami.
Składniki na ciasto:
*1 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego
*3 jajka
*0,5 szklanki oleju
*1 szklanka cukru pudru
*2,5 szklanki mąki pszennej
*3 łyżeczki proszku do pieczenia
*1 cukier waniliowy
*180 g malin
*2 jabłka
Składniki na kruszonkę:
*185 g mąki pszennej
*100 g cukru pudru
*100 g masła
*cukier waniliowy
*cynamon do posypania wierzchu ciasta
Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę lub plasterki.
W jednej misce wymieszać składniki mokre, w drugiej suche. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką. Ciasto wylać do natłuszczonej formy do pieczenia o wymiarach 21x25 cm, posypać malinami i jabłkami. Użyłam formy prostokątnej o wymiarach 35x25 cm.
Przygotować kruszonkę:
Masło roztopić i mocno ciepłe wlać do miseczki z mąką wymieszaną z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dobrze wymieszać i zagnieść kruszonkę.
Kruszonką posypać ciasto. Wierzch można posypać cynamonem.
Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 35 minut.
Smacznego :)