Jogurtowe ciasto z malinami i jabłkami

Jogurtowe ciasto z malinami i jabłkami

               W owocowym sezonie nie robiłam jeszcze jogurtowego/maślankowego ciasta, zatem czas to nadrobić ;). Korzystam ze sprawdzonego już przepisu i piekę ciasto z różnymi owocami: truskawkami, rabarbarem, porzeczkami, jagodami, a tym razem z malinami i jabłkami. Jest bardzo pyszne, mięciutkie, delikatnie wilgotne. Najlepsze ze świeżymi sezonowymi owocami.

Zdjęcie - Jogurtowe ciasto z malinami i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

*1 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego
*3 jajka
*0,5 szklanki oleju
*1 szklanka cukru pudru
*2,5 szklanki mąki pszennej
*3 łyżeczki proszku do pieczenia
*1 cukier waniliowy

*180 g malin

*2 jabłka


Składniki na kruszonkę:

*185 g mąki pszennej
*100 g cukru pudru
*100 g masła
*cukier waniliowy

*cynamon do posypania wierzchu ciasta

Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę lub plasterki.

W jednej misce wymieszać składniki mokre, w drugiej suche. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką. Ciasto wylać do natłuszczonej formy do pieczenia o wymiarach 21x25 cm, posypać malinami i jabłkami. Użyłam formy prostokątnej o wymiarach 35x25 cm.

Przygotować kruszonkę:
Masło roztopić i mocno ciepłe wlać do miseczki z mąką wymieszaną z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dobrze wymieszać i zagnieść kruszonkę. 
Kruszonką posypać ciasto. Wierzch można posypać cynamonem. 

Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 35 minut.

Smacznego :)

Zdjęcie - Jogurtowe ciasto z malinami i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jogurtowe ciasto z malinami i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów