Jogurtowe babeczki z makiem i cytrusami

Jogurtowe babeczki z makiem i cytrusami

Idąc za ciosem proponuję kolejny przepis z klasycznej już pozycji „Jak być domową boginią- wypieki i przysmaki kojące duszę”- babeczki jogurtowo-cytrynowe, w mojej wersji pachnące dodatkowo pomarańczami i kuszące ziarenkami maku.

Polałam je cytrusowym lukrem i w takiej formie stały się pysznym, wymagającym przy tym minimalnego wysiłku, poobiednim deserem.

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Jogurtowe babeczki z makiem i cytrusami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Jogurtowe babeczki z makiem i cytrusami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Jogurtowe babeczki z makiem i cytrusami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Jogurtowe babeczki z makiem i cytrusami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jogurtowe babeczki z makiem i cytrusami

Agata, 24 listopada 2011

Zdjęcie - Jogurtowe babeczki z makiem i cytrusami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

W misce wymieszaj jogurt, masło, jajka, skórkę z cytryny i pomarańczy oraz wodę pomarańczową. Dodaj pozostałe (suche) składniki i dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto przelej np. do natłuszczonych foremek na muffinki (ja użyłam porcelanowych do sufletów), piecz w 170 0C ok. 25 minut. Jeszcze ciepłe ciastka wyjmij z foremek i polej lukrem powstałym z wymieszania cukru pudu z sokiem cytryny, wierzch możesz dodatkowo ozdobić ziarenkami maku.

Kategorie przepisów