Jogurtowa panna cotta z mango i marakują

Jogurtowa panna cotta z mango i marakują

Zdjęcie - Jogurtowa panna cotta z mango i marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Jogurtowa panna cotta z mango i marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jest lato, idziemy w kierunku tropików!

Zdjęcie - Jogurtowa panna cotta z mango i marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Jogurtowa panna cotta z mango i marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio eksperymentuję z różnymi rodzajami panna cotty. Oprócz klasycznej (TU) pojawiła się np. truskawkowa (TU) czy przygotowana na bazie maślanki (moja ulubiona! TU). Tym razem postawiłam na mix jogurtu, mango i kwaskowatej marakui.

Zdjęcie - Jogurtowa panna cotta z mango i marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Jogurtowa panna cotta z mango i marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Marakuja i mango to moim zdaniem rajskie połączenie, idealnie sprawdza się w roli wakacyjnego deseru!

Zdjęcie - Jogurtowa panna cotta z mango i marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Jogurtowa panna cotta z mango i marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiAby deser się udał i smakował tak, jak powinien, użyjcie koniecznie bardzo miękkiego i dojrzałego mango. Tylko takie będzie idealnie kremowe po zmiksowaniu.

Zdjęcie - Jogurtowa panna cotta z mango i marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Jogurtowa panna cotta z mango i marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiProporcje na 4 dość duże porcje.

Zdjęcie - Jogurtowa panna cotta z mango i marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Uwaga: Używam żelatyny w listkach. Przyjmuje się,  że jeden listek to jedna łyżeczka klasycznej żelatyny.

Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie.

Mango obierz ze skóry, wyjmij pestkę, a miąższ zmiksuj (np. blenderem) na gładkie puree.

Mleko z cukrem i wanilią podgrzej w rondelku do granicy zagotowania.  Zdejmij z ognia, dodaj odciśniętą z wody żelatynę. Lekko ostudź. Dodaj jogurt wraz z 4 łyżkami puree z mango. Dokładnie wymieszaj.

Masę przelej do miseczek, wstaw (najlepiej na całą noc) do lodówki.

Marakuję przekrój na pół, wyjmij miąższ. Połącz z resztą zmiksowanego mango. Tak utworzony sos podawaj jako dodatek do schłodzonej panna cotty.

Kategorie przepisów