Jogurtowa babka z zieloną herbatą „matcha”
Matcha to japońska , sproszkowana zielona herbata, piękna w kolorze, a przy tym 137 razy bogatsza w antyoksydanty w porównaniu z klasyczną zieloną herbatą. To samo zdrowie!
Nie oszukujmy się jednak, najlepiej (dla zdrowia) wypić filiżankę dobrze zaparzonej matchy, ale od czasu do czasu każdy ma ochotę na małą rozpustę! W przypadku wykorzystania matchy do deserów, uzyskujemy lekko herbaciany posmak deseru i (przede wszystkim!) piękny kolor.
Ja doprawiłam matchą jogurtowe ciasto (z lekko cytrynową nutą), ale wspaniale sprawdza się także jako zaskakujący dodatek do klasycznego tiramisu czy sernika. To placek wyjątkowo szybki do przygotowania- wystarczy miska, łyżka i gotowe!
Składniki- jajko - 3 szt
- cukier - 3/4 szklanki
- jogurt naturalny - 3/4 szklanki
- olej roślinny - 1/2 szklanki
- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- matcha - 2 łyżeczki
- skórka z cytryny - otarta z jednego owocu
- sok z cytryny - 1 łyżka
- masło - 1 łyżka- do wysmarowania foremki
W misce połącz cukier, jajka, jogurt, olej oraz skórkę i sok z cytryny. Wymieszaj trzepaczką.
Dodaj suche składniki: mąkę pszenną, sól, proszek do pieczenia i matchę. Wszystkie składniki wymieszaj.
Ciasto przelej do foremki ("korytka"), wysmarowanego masłem i obsypanego mąką.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na ok. 50 minut.
Upieczone, ostudzone ciasto możesz ozdobić lukrem (cukier puder plus sok z cytryny) i posypać posiekanymi pistacjami.