Jesienny chleb. Październikowa piekarnia

Jesienny chleb. Październikowa piekarnia
Zdjęcie - Jesienny chleb. Październikowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dawno już nie brałam udziału we wspólnym pieczeniu chleba, albo wyjezdżałam, byłam w drodze albo właśnie wracałam. Światowy Dzień Chleba - także dla domowego piekarczyka jest jednak zobowiązujący. Tym razem nie mogłam się już wymigać, tym bardziej, że chlebek bardzo urokliwy. Amber nie mogła lepiej wybrać. W Październikowej Piekarni gości jesienny chleb z dodatkiem dyni z figami i pestkami dynii.
Chlebek jest wyjatkowy, a dzięki dodatkowi dyni zyskał nie tylko dodatkowe walory zdrowotne, ale idealnie wpisał się w jesienne klimaty. Dodatek suszonych fig i pestek dodatkowo wzbogacił chlebek. Jest pyszny, bardzo chrupiący, równie smaczny na drugi i nastepny dzień.

Składniki:
Zdjęcie - Jesienny chleb. Październikowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami100 g puree z dynii
50 g aktywnego zakwasu
50 g razowej mąki orkiszowej 2000
400 g maki orkiszowej 630
5 g drożdży
230 ml wody
10 g soli
50 g suszonycg fig
30 g pestek z dynii

Wykonanie:

  • do misy dodać wszystkie składniki za wyjatkiem soli, fig i dynii. Miksować na minialnym poziomie przez 4 minuty. dodać sól i miksować na 2 prędkości przez nastepne 4 minuty. Na koniec dodać pokrojone figi i pestki dyni, miksowac do połączenia składników
  • zostawić ciasto do wyrastania na 90 minut w ciepłym miejscu. W miedzyczasie w 30- minutowych odtępach złożyc je 2 razy
  • uformowac podłużny bochenek i przełożyc do koszyczka do ostatecznego wyrastania
  • piec na kamieniu 10 minut w 250`C, nastepnie zmnieszyc temperature do 210`C i piec olejne 30 minut
  • studzić na kratce
SMACZNEGO !

Zdjęcie - Jesienny chleb. Październikowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis bierze w corocznej akcji organizowanej przez Zorrę z bloga "Kochtpof" na World Breat Day 2017

Zdjęcie - Jesienny chleb. Październikowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów