Jesienna zupa z soczewicą, makaronem i pieczarkami
Soczewica i pieczarki to wyjątkowo zgrany duet i często wystepuję u mnie w tym zestawieniu. Niestety, wizualnie jest to porażka. Zarówno pieczarki jak i zielona soczewica zabarwiają potrawy na burawy kolor. A jak wiadomo jemy też oczami dlatego próbowałam ratować wygląd tej zupy dodając pomidory. Nie wyszło idealnie, na szczęście smak zrekompensował ten” nie wyjściowy”wygląd. Podczas jedzenia kołatała mi w głowie myśl, że tak smakuje zdrowie: dużo składników, zdrowych składników, zero chemii, aromat naturalnych ziół i czysty, niczym nie obiążony smak.
Składniki:
- 100 g soczewicy
- 100 g makaronu
- 5-6 pieczarek
- 1 cebula
- kawałek pora
- 1 marchewka
- kawałek pietruszki
- 2 łodygi selera naciowego
- 4 łyżki passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka bazylii
- sól, pieprz
- 1 l bulionu
W garnku rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek oraz startą marchewkę, i pietruszkę. Wszystko smażyć chwilę, zalać bulionem, zagotować. Dodać selera naciowego, pora i bazylię i gotować na małym ogniu ok. 30 min. Zupę dopełnić wodą. Po tym czasie dodać opłukaną soczewicę i gotować jeszcze ok. 10 min. Dodać pokrojone pieczarki i makaron oraz passatę. Gotować, do pożądanej miękkości makaronu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)