Jarzynka z kopru włoskiego
- Wynik: 20
- Czas przygotowania: 5minuty
- Czas gotowania: 15minuty
Lubicie koper włoski? Ja niezbyt często po niego sięgałam ale właśnie go odkryłam. Tzn, odkryłam jego smak bo o istnieniu tego warzywa wiedziałam dawno. Koper jest delikatny w smaku, dzięki czemu daje wiele możliwości. Dzisiaj u mnie w formie jarzynki na ciepło, chociaz zjedzona na zimno smakuje jak sałatka więc też się nadaje. Doskonały dodatek do mięsa lub samodzielna, lekka przekąska na kolację.
Składniki- koper włoski - 1 bulwa
- czerwona papryka - 1 sztuka
- żółta papryka - 1 sztuka
- cebula - 1 sztuka
- czosnek - 2 ząbki
- ocet - 2 łyżki
- oliwa - 4 łyżki
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Koper włoski obrać z wierzchnich liści, pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroic w piórka a papryki w paski, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, chwilę przesmażyć. Dodać koper oraz papryki, podlać 3 łyzkami wody i dusić ok. 10-15 min. Pod koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz octem. Posypać natką pietruszki.