Jarmuż zapiekany z serem
Sezon na jarmuż w pełni, więc nie wahajcie się spróbować go nie tylko jako składnika zupy-kremu. Wśród moich przepisów znajdziecie ją również, ale będzie miała silną konkurencję. Sprawdźcie sami klikając TU! A poniżej rewelacyjny przepis, w którym jarmuż topi się w płynnym serze.
zapiekany jarmuż
- 1 kg jarmużu,
- 3 szklanki śmietanki 30%,
- 250 g ostrego żółtego sera, np. cheddar,
- 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka soli,
- czarny pieprz
Z liści jarmuży wytnij środkowy nerw. Wymieszaj je z solą, pieprzem i śmietanką i ułóż w dużym - 5 litrowym naczyniu do zapiekania. Liście będą sięgać pod samą pokrywkę, ale nie należy się tym przejmować. Przykryte naczynie piecz 30 minut w 180 st.C, a następnie zdejmij pokrywkę i całą powierzchnię posyp startym serem. Piecz kolejne 30 minut, aż ser zacznie się wyraźnie rumienić.