Jarmuż z boczkiem i czosnkiem
Dziś zapraszam na bardzo zdrowy, szybki i łatwy w przygotowaniu dodatek do każdego dania głównego. Niedoceniony jarmuż z czosnkiem i chrupiącym boczkiem doskonale komponuje się z mięsem jak i rybami. Wymieszałam tutaj jarmuż z kalerosse, który też jest jego odmianą i który też polecam. Smacznego!
Scroll down for recipe in English
Jarmuż z boczkiem i czosnkiem
(8 porcji)
Składniki:
- 600 g jarmużu, umytego i z usuniętymi grubymi łodygami i posiekanego
- 3 ząbki czosnku, pokrojonego na plasterki
- 16 plasterków boczku, posiekanych na kawałki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Wrzuć jarmuż do gotującej się osolonej wody i gotuj przez 5 minut, po czym przełóż do miski z zimną wodą. Po chwili osusz papierowymi ręcznikami.
- Umieść patelnię na dużym ogniu, wrzuć boczek i podsmaż do chrupkości, po czym przełóż go na papierowe ręczniki.
- Na tej samej patelni rozgrzej olej, podsmaż przez chwilę czosnek i wrzuć jarmuż. Smaż przez kilka minut, aż przestanie być surowy i dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj posypany boczkiem.
Smacznego!
English version
Bacon and garlic kale
(8 servings)
Ingredients:
- 600 g kale, thick stems removed and chopped
- 3 cloves garlic, sliced
- 16 slices of bacon, chopped into pieces
- 1 tbsp canola oil
Preparation:
- Cook kale in boiling salted water for 5 minutes, then transfer to the bowl with cold water. Next dry with paper towels.
- Heat a large pan over high heat, add the bacon and cook until crispy and transfer on paper towels.
- In the same pan, heat the oil, add the garlic and cook for a minute and add kale. Cook for a few minutes, until no longer raw and season with salt and pepper.
- Serve sprinkled with bacon.
Enjoy!