Jak zadowolić mężczyznę (kulinarnie) ?
Dziś Dzień Chłopaka!
Każda kobieta dokładnie wie jak zadowolić swojego mężczyznę, bez obaw nie będę się w to mieszać :)
Mogę natomiast podpowiedzieć jak zadowolić mężczyznę w kwestii kulinarnej.
Sprawa jest oczywista, że chyba większość mężczyzn byłaby szczęśliwa otrzymując od swojej kobiety, czy koleżanki porządny kawał soczystego steka.
Ja od razu wiedziałam, że mój mężczyzna będzie całował mnie po rękach, gdy zrobię mu steki z polędwicy wołowej.
Ponieważ w tym przypadku liczy się smak mięsa, jedyne przyprawy, których potrzeba do ich zrobienia to pieprz i sól. Danie można urozmaicić ziemniaczanymi łódkami i kolbą kukurydzy :)
Poniżej umieszczam skalę wysmażenia steków, ja wybrałam medium rare - krwisty, ale jednocześnie wysmażony.
A może się mylę i Panowie wcale nie lubią tak mięsa? Dziś czekam na męski głos, a przy okazji życzymy Panom wszystkiego najsmaczniejszego! :)
Perfekcyjny stek - medium rare 150 g mięsa na stek np. polędwicy wołowej pieprz sól olej rzepakowy
Mięso na steki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego ok. 30 minut przed ich przygotowaniem należy wyjąć je z lodówki. Mięso nacieramy z dwóch stron odrobiną oleju, pieprzem oraz solą, dzięki której utworzy się apetyczna skórka. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Patelnię z grubym dnem rozgrzewamy przez kilka minut. Kładziemy delikatnie stek na patelnię i nie przejmujemy się skwierczeniem i dymieniem. Smażymy mięso po półtorej minuty z każdej strony, ma być zarumienione i brązowe. Następnie przekładamy na blachę piekarnika na dokładnie 8 minut, aby mięso odpoczęło w wysokiej temperaturze. Po tym czasie wykładamy stek na talerz, polewamy oliwą w oliwek i dajemy odpocząć jeszcze chwilę. Stek nam się odwdzięczy puszczając przepyszny sok.
Łódeczki ziemniaczane ziemniaki łyżka pieprzu cayenne łyżka oregano oliwa z oliwek
Ziemniaki myjemy i osuszamy. Kroimy je na 8 części, tworząc łódeczki. Wykładamy je na blachę, posypujemy przyprawami, polewamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 50 minut. Gotowe podajemy z ulubionym sosem.
Kukurydza z emulsją pietruszkową kolba kukurydzy garść pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek łyżka soku z cytyrny sól, pieprz łyżeczka cukru
Do rondelka wlewamy wodę, słodzimy ją łyżeczką cukru i szczyptą soli. Kukurydzę kroimy na kilka części i gotujemy ok. 15 minut. Pietruszkę rwiemy na kawałki, zalewamy oliwą oliwek i sokiem z cytryny. Emulsją polewamy ugotowaną kukurydzę.
Tosia
Perfekcyjny stek - medium rare 150 g mięsa na stek np. polędwicy wołowej pieprz sól olej rzepakowy
Mięso na steki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego ok. 30 minut przed ich przygotowaniem należy wyjąć je z lodówki. Mięso nacieramy z dwóch stron odrobiną oleju, pieprzem oraz solą, dzięki której utworzy się apetyczna skórka. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Patelnię z grubym dnem rozgrzewamy przez kilka minut. Kładziemy delikatnie stek na patelnię i nie przejmujemy się skwierczeniem i dymieniem. Smażymy mięso po półtorej minuty z każdej strony, ma być zarumienione i brązowe. Następnie przekładamy na blachę piekarnika na dokładnie 8 minut, aby mięso odpoczęło w wysokiej temperaturze. Po tym czasie wykładamy stek na talerz, polewamy oliwą w oliwek i dajemy odpocząć jeszcze chwilę. Stek nam się odwdzięczy puszczając przepyszny sok.
Łódeczki ziemniaczane ziemniaki łyżka pieprzu cayenne łyżka oregano oliwa z oliwek
Ziemniaki myjemy i osuszamy. Kroimy je na 8 części, tworząc łódeczki. Wykładamy je na blachę, posypujemy przyprawami, polewamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 50 minut. Gotowe podajemy z ulubionym sosem.
Kukurydza z emulsją pietruszkową kolba kukurydzy garść pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek łyżka soku z cytyrny sól, pieprz łyżeczka cukru
Do rondelka wlewamy wodę, słodzimy ją łyżeczką cukru i szczyptą soli. Kukurydzę kroimy na kilka części i gotujemy ok. 15 minut. Pietruszkę rwiemy na kawałki, zalewamy oliwą oliwek i sokiem z cytryny. Emulsją polewamy ugotowaną kukurydzę.
Tosia