Jajka z chorizo zapiekane w kokilkach

Jajka z chorizo zapiekane w kokilkach

Zostało mi w lodówce kilka plasterków chorizo i tak zrodził się pomysł na proste lecz smaczne śniadanie inspirowane kuchnią Hiszpanii. Pikantny, paprykowy smak kiełbasy chorizo świetnie komponuje się z jajkami. To śniadanie praktycznie robi się samo :)

Zdjęcie - Jajka z chorizo zapiekane w kokilkach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
JAJKA Z CHORIZO ZAPIEKANE W KOKILKACH

  • 2 duże jajka,
  • 8 cienkich plastrów chorizo,
  • sól morska,
  • świeżo mielony pieprz


Każdą kokilkę wyłożyć 4 plastrami chorizo, tak aby kiełbasa pokryła dno i boki naczynia (nie trzeba uprzednio smarować kokilek masłem, chorizo jest wystarczająco tłuste i nic nie powinno przywierać). Do każdej kokilki wbić po jednym jajku. Piec w 180 stopniach ok. 12-15 minut, aż białko się zetnie (najlepiej, jeżeli żółtko jest jeszcze płynne). Kokilki ostrożnie wyjąć z piekarnika, oprószyć solą i pieprzem i od razu podawać.
Podawać z sałatką z pomidorów i świeżym chlebem.


Zdjęcie - Jajka z chorizo zapiekane w kokilkach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów