Jajka z chorizo zapiekane w kokilkach
Zostało mi w lodówce kilka plasterków chorizo i tak zrodził się pomysł na proste lecz smaczne śniadanie inspirowane kuchnią Hiszpanii. Pikantny, paprykowy smak kiełbasy chorizo świetnie komponuje się z jajkami. To śniadanie praktycznie robi się samo :)
JAJKA Z CHORIZO ZAPIEKANE W KOKILKACH
- 2 duże jajka,
- 8 cienkich plastrów chorizo,
- sól morska,
- świeżo mielony pieprz
Każdą kokilkę wyłożyć 4 plastrami chorizo, tak aby kiełbasa pokryła dno i boki naczynia (nie trzeba uprzednio smarować kokilek masłem, chorizo jest wystarczająco tłuste i nic nie powinno przywierać). Do każdej kokilki wbić po jednym jajku. Piec w 180 stopniach ok. 12-15 minut, aż białko się zetnie (najlepiej, jeżeli żółtko jest jeszcze płynne). Kokilki ostrożnie wyjąć z piekarnika, oprószyć solą i pieprzem i od razu podawać.
Podawać z sałatką z pomidorów i świeżym chlebem.