Jajka smażone w skorupkach
5
Jajka smażone w skorupkach to polski wielkanocny klasyk, chociaż muszę przyznać, że nie robiłem ich już całe lata. Ostatnio rozmawialiśmy w pracy o potrawach świątecznych, które muszą się pojawić podczas Wielkanocy u każdego w domu i jedna z koleżanek przypomniała mi właśnie ten przepis. Przyznam, że nie dałem rady czekać, aż do Świąt i musiałem zrobić je od razu kolejnego dnia na śniadanie. 😉 Przy okazji zaś postanowiłem się podzielić z Wami przepisem na nie, bo jajka smażone w skorupkach to jeden z najpyszniejszych sposobów na ich faszerowanie. Dlatego, jeśli dotąd jeszcze ich nie robiliście, to musicie koniecznie zaserwować je na wielkanocne śniadanie. 😉
Na czym polega ich sekret? Ugotowane na twardo jajka w skorupkach przekrawamy na pół (polecam użyć do tego celu noża z ząbkami), a następnie delikatnie wydrążamy środek i drobno siekamy. Kolejno łączymy jajka z majonezem i ulubionymi dodatkami. Ja bardzo lubię wersję ze szczypiorkiem i ostrą papryką. Ale świetnie będą pasowały również podsmażone pieczarki, koperek, czy natka pietruszki. Wybór należy już do Was. 😉 Tak przygotowanym farszem nadziewamy skorupki, a następnie posypujemy bułką tartą i smażymy na maśle do złotego koloru. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe prosto z patelni. Gotowe jajka smażone w skorupkach można dodatkowo podać z kiełkami, rzeżuchą lub dodatkową porcją szczypiorku. Są naprawdę pyszne! 🙂
Jajka smażone w skorupkach
Ilość porcji: 12 sztuk
Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 15 minut 15 minut
SKŁADNIKI
- 6 jajek
- 1 łyżka majonezu
- mały pęczek drobnego szczypiorku (można również użyć koperku lub natki pietruszki)
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- ½ łyżeczki papryki wędzonej w proszku (można zastąpić słodką)
- 1 łyżka masła (użyłem klarowanego)
- 3-4 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Jajka ugotuj na twardo (8-10 minut) i całkowicie wystudź.
- Następnie przekrój je wzdłuż na połówki (najlepiej nożem z ząbkami) i łyżeczką delikatnie wydrąż środek, nie uszkadzając skorupek.
- Jajka drobno posiekaj, a następnie przełóż do salaterki. Dodaj majonez, posiekany szczypiorek (odrobinę możesz zostawić do dekoracji), obie papryki w proszku i wymieszaj. Na sam koniec dopraw farsz solą i pieprzem do smaku.
- Połówki skorupek nadziej farszem, a następnie posyp bułką tartą.
- Na patelni rozgrzej masło i smaż jajka skorupkami do góry przez około 1-2 minuty do złotego koloru.
- Podawaj na ciepło, udekorowane odrobią szczypiorku.