Jajka gotowane na parze po chińsku

Jajka gotowane na parze po chińsku

Jeśli tak, jak ja nie wyobrażacie sobie śniadania bez jajek, to mam dzisiaj dla Was coś ekstra. Jajka gotowane na parze po chińsku to ciekawa alternatywa dla omletów, sadzonych, czy jajecznicy. Robi się je równie prosto, a są naprawdę pyszne. W smaku przypominają lekki jajeczny pudding w wersji na wytrawnie. Uwielbiam ich delikatną jedwabistą strukturę i to jak bardzo są wszechstronne, bo można podać je na wiele różnych sposobów. Jednakże dzisiaj mam dla Was przepis na najbardziej klasyczną wersję z sosem sojowym, olejem sezamowym i szczypiorkiem.

Jajka gotowane na parze po chińsku wymagają tak naprawdę tylko dwóch składników: jajek oraz wody. Należy je najpierw krótko roztrzepać, powoli wlewając ciepłą wodę. Istotna jest tutaj proporcja. Wody powinno być przynajmniej tyle, co jajek, ale można dodać jej nawet dwukrotnie więcej. Im więcej płynu, tym delikatniejsza i bardziej budyniowa struktura. Ja najbardziej lubię proporcję 1:1,3-1,5, ale wszystko zależy od Waszych preferencji. Na początek do 3 jajek o wadze ok. 150 g proponuję dodać 200-250 ml wody. Bardzo ważne jest, aby po roztrzepaniu masy, przecedzić ją przez sito, aby nie było później grudek. Tak przygotowane jajka wlewamy do miseczek i gotujemy na parze w bambusowym koszyczku przez 10 minut, aż się zetną. Jeśli nie posiadacie specjalnego naczynia, to można to zrobić również na durszlaku i przykryć go miską lub w garnku, nalewając niewiele wody i gotując pod przykryciem. Wtedy jednak polecam miseczki przykryć folią spożywczą, aby nie zebrała się w nich woda. W bambusowym koszyczku nie powinno się to zdarzyć, gdyż para ma swobodną drogę ucieczki.

Gotowe jajka gotowane na parze po chińsku nacinamy, tworząc kostkę, a następnie podajemy z ulubionymi dodatkami. Najbardziej tradycyjnymi są sos sojowy, olej sezamowy oraz szczypiorek. Ja lubię posypać je również odrobiną prażonego sezamu. Można się jednak pokusić również o inne dodatki: ulubione warzywa, olej chili, sos rybny, gotowane na parze krewetki, czy smażone grzyby. Wszystko zależy od Waszych preferencji. Gorąco polecam! 🙂

Zdjęcie - Jajka gotowane na parze po chińsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na jajka gotowane na parze po chińsku:

  • 3 jajka (150 g)
  • 200-250 ml ciepłej wody (ok. 45°C)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka prażonego sezamu

Jak przygotować jajka gotowane na parze po chińsku?

  1. Jajka wbij do miseczki. Roztrzep pałeczkami, aż żółtka połączą się z białkami.
  2. Kolejno powoli wlewaj ciepłą wodę (o temperaturze ok. 45°C), cały czas ubijając.
  3. Jajka przecedź przez sitko do 2 miseczek o pojemności ok. 200 ml każda. Miseczki włóż do bambusowego koszyczka. Przykryj i postaw na garnek z gotującą się wodą. Gotuj na parze przez ok. 10 minut, aż jajka się zetną. (Można je także umieścić w garnku z niewielką ilością wody i przykryć pokrywką; jednakże wtedy warto miseczkę zabezpieczyć folią, aby para wodna się nie kondensowała na jajkach).
  4. Po tym czasie wyjmij i natnij jajka nożem, tworząc kwadraciki.
  5. Danie polej sosem sojowym oraz olejem sezamowym i posyp szczypiorkiem, oraz sezamem.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square Zdjęcie - Jajka gotowane na parze po chińsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów