Jajka faszerowane po kurpiowsku

Jajka faszerowane po kurpiowsku
Zdjęcie - Jajka faszerowane po kurpiowsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka faszerowane po kurpiowsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka faszerowane po kurpiowsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka faszerowane po kurpiowsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka faszerowane po kurpiowsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 7 jaj
  • 1 łyżka margaryny Palma z Kruszwicy
  • ½ małej bułki
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej Kujawski z pierwszego tłoczenia do smażenia
Przygotowanie

Ugotować na twardo 6 jajek – nie obierać ze skorupek. Ostrym nożem przekroić jajka na pół. Delikatnie, tak aby nie uszkodzić skorupki, wybrać jajko.


Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Zmielić w maszynce jajka razem z bułką. Dodać surowe jajko, margarynę, koperek oraz szczypiorek. Wymieszać i doprawić – masa powinna mieć wyrazisty smak, więc nie należy oszczędzać soli i pieprzu.


Masą napełniać skorupki, lekko docisnąć i posypać tartą bułką. Kłaść farszem dół na rozgrzany olej, smażyć do zrumienienia.


Można podawać na ciepło i na zimno.


Porada:

Proponuję ugotować więcej jajek – niektóre lubią popękać. Te ze zniszczoną skorupką będzie można wykorzystać do przygotowania dowolnej sałatki.



Przepis pochodzi z cafebabilon.blogspot.com

Kategorie przepisów