Jajka faszerowane pastą z młodych listków
Jajka faszerowane pastą z młodych listków są idealne na Wielkanoc. Moja rodzina uwielbia te pyszne, faszerowane jajka. Są idealne na święta.
W składnikach, poza młodymi listkami, znajdziecie też m.in. zdrowy olej KUJAWSKI tłoczony na zimno LEN. Dlaczego warto go dodawać? Olej ten to źródło kwasów omega-3, których zawiera przeszło 40 razy więcej niż oliwa z oliwek. Poza tym ma pyszny smak. Ja uwielbiam oleje na zimno i na stałe są w mojej diecie 🙂
Składniki na jajka faszerowane pastą z młodych listków:
- 6 jajek
- 2 małe garście młodych listków
- 2 łyżki oleju Kujawskiego lnianego tłoczonego na zimno
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżka majonezu
- do smaku: sól, pieprz i szczypta granulowanego czosnku
- świeży szczypiorek do posypania
Jak przygotować jajka faszerowane pastą z młodych listków?
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na pół. Z każdej połówki wyciągamy żółtko i przekładamy je do miseczki. Puste białka układamy na paterze.
Żółtka rozdrabniamy widelcem.
Do misy blendera z nożami wkładamy młode listki, dolewamy olej KUJAWSKI tłoczony na zimno LEN i wszystko miksujemy.
Zmiksowane listki dodajemy do żółtek. Dodajemy też majonez i jogurt. Doprawiamy wszystko do smaku. Mieszamy dokładnie składniki. Gotową pastą napełniamy białka.
Jajka faszerowane pastą z młodych listków posypujemy posiekanym świeżym szczypiorkiem.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 30 min.
Stopień trudności: prosty przepis