Jajka faszerowane na raszponce – wersja light
Jajka faszerowane tuńczykiem i awokado, lekkie i pyszne. Idealne na wielkanocny stół. Wielkanoc to dla mnie święta, w których łatwiej przygotować lżejsze i dietetyczne potrawy. Zamiast majonezu jogurt, wartościowe białko i warzywa… Potem wyrzuty sumienia z powodu większego kawałka sernika będa mniejsze
SKŁADNIKI:
4 jajka
1 puszka tuńczyka
1 awokado
1 łyżka kaparów
jogurt grecki light
sól, pieprz do smaku
warzywa do dekoracji
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Przekroić wpoprzek i delikatnie wyjąć żółtka.Awokado obrać i pokroić w małą kosteczkę, dodać żółtka, tuńczyka i kapary. Wszystko dokładnie rozdrobnić widelcem i wymieszać na pastę. Dodać około 2-3 łyżek jogurtu greckiego i doprawić do smaku.Raszponkę umyć, osuszyć i ułożyć na głębokim talerzu.Białka jajek ułożyć na raszponce napełnić farszem i udekorować warzywami