Jajka faszerowane dynią lub batatami
Zapraszam na kolejną propozycję jajek faszerowanych nietradycyjnie ;-) Mam nadzieję że wam się spodoba i spróbujecie lub zainspiruje was do nowych smaków. Są delikatne a zarazem i lekko pikantne Polecam
- 4 jajka
- *ok 60 g upieczonej dyni lub batatów
- 50 g sera typu feta lub koryciński
- 1 łyżeczka musztardy ostrej
- 2 łyżeczki majonezu
- garstka rzeżuchy
- ok 2 łyżki szczypiorku
ponadto
- szczypta kolorowego pieprzu
- rzeżucha do dekoracji
- liście sałaty do dekoracji
Jajka ugotować na twardo odcedzić obrać ze skorupek, przeciąć na pół i wydrążyć żółtka. Do melaksera przełożyć upieczoną dynię, żółtka, ser musztardę oraz majonez - całość zmiksować. Następnie doprawić solą i pieprzem oraz wymieszać z pokrojonym drobniutko szczypiorkiem i rzeżuchą .
Pozostawione białka nadziewać masą posypać tartym serem i rzeżuchą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego
* Oczyszczoną dynię lub bataty przeprawić słodką i ostrą papryką oraz solą - upiec w 180 C aż będzie miękka, wystudzić.
przepis własny