Jajecznica z cukinią i kurkami
Dziś proponuję świetny przepis na leniwe weekendowe śniadanie, wykorzystujące świeże i sezonowe produkty. Pyszna i łatwa jajecznica z chrupiącą cukinią, kurkami, z dodatkiem mozzarelli, podana z chrupiącymi tostami świetnie sprawdzi się na śniadanie dla całej rodziny. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Jajecznica z cukinią i kurkami
(2 porcje)
Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 cukinii, pokrojonej w cienkie plasterki
- duża garść oczyszczonych kurek, większe przekrojone na połówki
- 50 g kiełbasy pokrojonej w cienkie plasterki
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 50 g startej mozzarelli
- 1 łyżka masła
- 1/3 szklanki mleka lub śmietanki
- pieprz, sól
Przygotowanie:
- W średniej miseczce roztrzep jajka z mlekiem lub śmietanką.
- Na średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu masło, wrzuć kiełbasę, cebulę i podsmaż przez 2-3 minuty. Następnie dodaj cukinię wraz z kurkami i smaż aż zmiękną.
- Zmniejsz ogień do bardzo małego, wlej mieszankę jajeczną, smaż aż się zetną i wmieszaj mozzarellę.
- Dopraw solą i pieprzem i podawaj z chrupiącymi tostami.
Smacznego!
English version
Scrambled eggs with zucchini and chanterelles
(2 servings)
Ingredients:
- 4 eggs
- 1/2 zucchini, cut into thin slices
- large handful of chanterelles, large cut in half
- 50 grams of sausage, cut into thin slices
- 1 small onion, finely diced
- 50 g of grated mozzarella
- 1 tablespoon butter
- 1/3 cup milk or cream
- pepper, salt
Preparation:
- In a medium bowl, whisk eggs with milk or cream.
- Place the butter in the medium pan over medium heat, add sausage, onions and cook for 2-3 minutes. Then, add the zucchini with mushrooms and cook until softened.
- Reduce the heat to low, add the egg mixture, cook until they are scrambled to your liking, next stir in the mozzarella.
- Season with salt and pepper and serve with toasts.
Enjoy!