Jagodzianki FIT z kruszonką kokosową
Latem królują drożdżówki z jagodami. Trzeba wykorzystać jagodowy czas i koniecznie je upiec. Są bardzo proste do przygotowania. Dziś czwarta już wersja jagodzianek. Tym razem masło zastąpiłam super zdrowym tłuszczem, a mianowicie olejem kokosowym. Są tak samo puszyste i mięciutkie, dodatkowo o ulotnym posmaku kokosa. Eksperymentalnie po raz pierwszy użyłam również oleju kokosowego do przygotowania kruszonki. Kruszonka jest bardzo delikatna i bardzo kokosowa, po prostu pyszna. Polecam!
Składniki na 10 bułeczek:
320 g mąki orkiszowej jasnej 700
150 g mleka/mleka kokosowego
1 jajko
40 g oleju kokosowego
40 g cukru/cukru kokosowego
2 łyżeczki drożdzy instant
1/2 łyżeczki soli
Składniki na kruszonkę:
50 g mąki orkiszowj 700
50 g wiórków kokosowych
50 g cukru
50 g oleju kokosowego
dodatkowo: szklanka jagód
Wykonanie:
- składniki na kruszonkę zagnieść do połączenia składników, owinąć w folie spożywczą i umieścić w lodówce
- mleko podgrzać w rondelku razem z olejem kokosowym. Nie dopuszczać do zbyt wysokiej temperatury, bo gorące mleko unieczynni działanie drożdży Odstawić i dać czas olejowi kokosowemu, by się rozpuścił
- składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, lśniące ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość
- wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść. Podzielić na 10 części, najlepiej odważając po około 50-55 g. Uformować kulki. Kulkę rozpłaszczyć w dłoni na placuszek, na środek nałożyć łyżeczkę jagód i 1/2 łyżeczki cukru, następnie zlepić jak pieroga. Układać zlepienim do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czynność powtórzyć do wyczerpania składników. Blaszkę z uformowanymi bułeczkami przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na około 20 minut
- wyrośnięte bułeczki przy pomocy pędzla posmarować mlekiem i posypać kruszonką roztartą między palcami
- bułeczki piec w 190`C 18 - 20 minut. Studzić na kratce