Jagodowe ciasto z serkiem śmietankowym i kruszonką

Jagodowe ciasto z serkiem śmietankowym i kruszonką

Zdjęcie - Jagodowe ciasto z serkiem śmietankowym i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Z kupionych rano jagód amerykańskich upiekłam ciasto. Delikatne, z dodatkiem serka śmietankowego. Coffee cake. To nazwa kategorii, do której zalicza się to ciasto. Wbrew pozorom nie jest to ciasto z udziałem kawy (jak kiedyś myślałam), lecz ciasto do kawy, czyli takie codzienne. W przypadku tego jagodowo-sernikowo-babkowego wypieku nazwa coffee cake - ciasto codzienne, jest co najmniej krzywdząca;) A to dlatego, że składa się aż z czterech warstw, z których każda sama w sobie jest wyśmienita. Warstwa najniższa, to delikatne ciasto piaskowe, na niej jest jeszcze delikatniejsza cienka warstwa sernika z cytrynową nutką, później jagody amerykańskie i na samej górze chrupiąca lekko cynamonowa kruszonka. Ciasto doskonałe do mocnej, niesłodzonej kawy. Polecam! Ciasto jest dość słodkie (jak to zwykle bywa w oryginalnych amerykańskich przepisach), nic w przepisie nie zmieniałam, ale jest naprawdę pyszne!
Jagodowe ciasto z serkiem śmietankowym i kruszonką tortownica ø 23 cm źródło: Stephanie Jaworski Joy of baking
Kruszonka:

45 g mąki

65 g cukru

1/2 łyżeczki cynamonu

65 g zimnego masła pokrojonego w małą kostkę

Warstwa serkowa:

227 g serka śmietankowego

50 g cukru

1 duże jajko

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 łyżka startej skórki w cytryny

1 łyżka mąki

Ciasto:

130 g mąki

1 łyżeczka proszku

1/8 łyżeczki soli

56 g miękkiego masła

100 g cukru (drobny cukier do wypieków)

1 jajko

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

80 ml mleka w temp. pokojowej

1 szkl. jagód amerykańskich, czarnych porzeczek lub malin (albo 1/2 szkl. konfitury malinowej)

Wykonanie: Piekarnik nastawić na 175°C. Kruszonka: W misce wymieszać mąkę, cukier i cynamon. Dodać zimne kawałki masła. Mikserem lub za pomocą widelca zagnieść ciasto do konsystencji sypkiego mussli. Odłożyć (np. do lodówki)
Warstwa serkowa: Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę rózgą, trzepaczką, łyżką... jak komu wygodnie.
Ciasto: Mąkę, proszek i sól wymieszać w misce i odłożyć na bok. W misce od miksera zmiksować masło na kremową masę. Stopniowo dodawać cukier cały czas miksując. Gdy masa będzie gładka i kremowa (po około 10 min.) dodać etapami jajko, wanilię i mleko, po każdym składniku zmiksować tylko do momentu połączenia się składników. Teraz dodać mąkę (przesiewając ją) i zmiksować na najniższych obrotach tylko do momentu połączenia się składników.
Dół i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto lekko podnosząc jego boki za pomocą łyżki (ciasto jest dość gęste i da się je „uformować”). Na ciasto wlać masę serkową, posypać ją jagodami, a na końcu całość pokryć kruszonką. Piec 60-70 min.
Zdjęcie - Jagodowe ciasto z serkiem śmietankowym i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów