Jagodowe ciasto z serkiem śmietankowym i kruszonką
Z kupionych rano jagód amerykańskich upiekłam ciasto. Delikatne, z dodatkiem serka śmietankowego. Coffee cake. To nazwa kategorii, do której zalicza się to ciasto. Wbrew pozorom nie jest to ciasto z udziałem kawy (jak kiedyś myślałam), lecz ciasto do kawy, czyli takie codzienne. W przypadku tego jagodowo-sernikowo-babkowego wypieku nazwa coffee cake - ciasto codzienne, jest co najmniej krzywdząca;) A to dlatego, że składa się aż z czterech warstw, z których każda sama w sobie jest wyśmienita. Warstwa najniższa, to delikatne ciasto piaskowe, na niej jest jeszcze delikatniejsza cienka warstwa sernika z cytrynową nutką, później jagody amerykańskie i na samej górze chrupiąca lekko cynamonowa kruszonka. Ciasto doskonałe do mocnej, niesłodzonej kawy. Polecam! Ciasto jest dość słodkie (jak to zwykle bywa w oryginalnych amerykańskich przepisach), nic w przepisie nie zmieniałam, ale jest naprawdę pyszne!
Jagodowe ciasto z serkiem śmietankowym i kruszonką tortownica ø 23 cm źródło: Stephanie Jaworski Joy of baking
Kruszonka:
45 g mąki
65 g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
65 g zimnego masła pokrojonego w małą kostkę
Warstwa serkowa:
227 g serka śmietankowego
50 g cukru
1 duże jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżka startej skórki w cytryny
1 łyżka mąki
Ciasto:
130 g mąki
1 łyżeczka proszku
1/8 łyżeczki soli
56 g miękkiego masła
100 g cukru (drobny cukier do wypieków)
1 jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
80 ml mleka w temp. pokojowej
1 szkl. jagód amerykańskich, czarnych porzeczek lub malin (albo 1/2 szkl. konfitury malinowej)
Wykonanie: Piekarnik nastawić na 175°C. Kruszonka: W misce wymieszać mąkę, cukier i cynamon. Dodać zimne kawałki masła. Mikserem lub za pomocą widelca zagnieść ciasto do konsystencji sypkiego mussli. Odłożyć (np. do lodówki)
Warstwa serkowa: Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę rózgą, trzepaczką, łyżką... jak komu wygodnie.
Ciasto: Mąkę, proszek i sól wymieszać w misce i odłożyć na bok. W misce od miksera zmiksować masło na kremową masę. Stopniowo dodawać cukier cały czas miksując. Gdy masa będzie gładka i kremowa (po około 10 min.) dodać etapami jajko, wanilię i mleko, po każdym składniku zmiksować tylko do momentu połączenia się składników. Teraz dodać mąkę (przesiewając ją) i zmiksować na najniższych obrotach tylko do momentu połączenia się składników.
Dół i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto lekko podnosząc jego boki za pomocą łyżki (ciasto jest dość gęste i da się je „uformować”). Na ciasto wlać masę serkową, posypać ją jagodami, a na końcu całość pokryć kruszonką. Piec 60-70 min.