Jaglanka z karmelizowaną marchwią
przepis:
1 marchew
1 łyzka miodu
1 łyżeczka masła klarowanego
szczypta kardamonu
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
płatki migdałów
1/2 szklanki kaszy jaglanej
150 ml mleka kokosowego
150 ml wody
szczypta soli
Marchew utrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzać masło i miód, dodać marchew, cynamon i kardamon.
Marchew smażyć w miodzie aż będzie miękka i na koniec dodać sok z cytryny.
Kaszę jaglaną opłukać na sitku pod zimną bieżącą wodą.
W garnku doprowadzić do wrzenia wodę, dosypać do niej kaszę, dodać szczyptę soli.
Kaszę gotować na małym ogniu aż wchłonie wodę.
Do kaszy dolać mleko kokosowe i zagotować je ponownie.Do gotowej jaglanki dodać skarmelizowaną marchew i płatki migdałowe.