Jaglana babka z migdałami i polewą marcepanową

Jaglana babka z migdałami i polewą marcepanową

Zdjęcie - Jaglana babka z migdałami i polewą marcepanową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Lekka i dość wilgotna babka. Jaglana, mocno migdałowa, z polewą marcepanową. Jest naprawdę przepyszna. To chyba najlepsza babka, jaką kiedykolwiek jadłam!
Zdjęcie - Jaglana babka z migdałami i polewą marcepanową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jaglana babka z migdałami i polewą marcepanową (inspiracja - Kwestia Smaku)
/forma na babkę z kominem o średnicy około 20 cm/
babka:

150g masła

5 łyżek brązowego cukru

110g mąki jaglanej

100g zmielonych dokładnie migdałów

1 łyżeczka proszku do pieczenia

5 jajek, oddzielone żółtka od białek

1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

zarodki pszenne 

masło do przygotowania formy

polewa:

60g masy marcepanowej

1/2 szklanki mleka

1 łyżeczka masła

Formę wysmarować masłem i wysypać zarodkami pszennymi. Masło rozpuścić i ostudzić. Zmiksować je z cukrem i żółtkami. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, zmielone migdały oraz ekstrakt. Zmiksować do połączenia się składników. W oddzielnej misce ubić białka na sztywną pianę. Połączyć ją ostrożnie, w kilku partiach z powstałą wcześniej masą. Wymieszać delikatnie. Przełożyć ciasto do przygotowanej odpowiednio formy i piec w piekarniku w 180 stopniach przez około 55 minut (można sprawdzić patyczkiem, czy babka jest już upieczona). Po tym czasie wyjąć i ostudzić. W garnuszku umieścić pokruszony marcepan, mleko i masło. Podgrzewać, ciągle mieszając, aż marcepan się rozpuści. Następnie poczekać chwilę do czasu, kiedy polewa zgęstnieje, trzeba jednak uważać, aby jej nie przypalić. Zdjąć z ognia i odstawić. Babkę wyjąć na odpowiedni talerz/ paterę i polać ją jeszcze ciepła polewą. Smacznego!
Zdjęcie - Jaglana babka z migdałami i polewą marcepanową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów