Jaglana babka z bananem i kokosem

Jaglana babka z bananem i kokosem
Zdjęcie - Jaglana babka z bananem i kokosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kokos + banan to para idealna.
Tegoroczna bezglutenowa babka miała już swoje pięć minut w wielkanocnym wydaniu magazynu Spring Plate (kto jeszcze nie przeglądał, niech kliknie tu). Dziś występuje również na blogu. Mam nadzieję, że wykorzystacie ten przepis.
Ciasto jest miękkie i wilgotne, a w wykonaniu ekspresowe.

Zdjęcie - Jaglana babka z bananem i kokosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
/przepis własny, składniki na 1 babkę/

- 260 g mąki jaglanej - 4 jajka - 150 g masła - 200 g cukru trzcinowego - 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia - 1 duży dojrzały banan - 4 łyżki wiórków kokosowych
do dekoracji: - 2 łyżki cukru pudru - garść fiołków
do posmarowania blachy: - 2 łyżki masła
Masło rozpuść w garnuszku i ostudź. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, wiórki , proszek do pieczenia oraz jajka. Wszystko dokładnie zmiksuj. Nadal miksując wlewaj cienką strużką j ostudzone masło. Banana zmiksuj w blenderze i dodaj do babkowej masy.Formę do babki wysmaruj masłem i wlej surowe ciasto.
Zdjęcie - Jaglana babka z bananem i kokosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nastaw piekarnik do 180 stopni C. (bez termoobiegu) i piecz w nim ciasto przez ok. 35 minut- do tzw. "suchego patyczka".
Wystudź na kuchennej kratce. Posyp cukrem pudrem i fiołkami.
Smacznego:)


Zdjęcie - Jaglana babka z bananem i kokosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów