Jabłecznik z malinami i orzechową kruszonką

Jabłecznik z malinami i orzechową kruszonką

Zdjęcie - Jabłecznik z malinami i orzechową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szarlotka to chyba moje ulubione ciasto, bo można przygotować ją na tysiąc sposobów!

Zdjęcie - Jabłecznik z malinami i orzechową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś jabłecznik na kruchym spodzie, z tartymi jabłkami, nadającymi nutkę kwaskowatego posmaku malinami i gruba warstwą orzechowej kruszonki. Nie ma wyjścia- zakochacie się w tym cieście!

Zdjęcie - Jabłecznik z malinami i orzechową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na długą foremkę (15×30 cm) lub klasyczną ok. 20×20 cm.

Składniki:
  • ciasto
  • masło - 100 g, miękkie
  • cukier - 1/2 szklanki
  • jajko - 1 szt
  • mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • dodatkowo do kruszonki
  • orzechy - 1/2 szklanki (bardzo drobno pokrojone)
  • mąka pszenna - 1/4 szklanki
  • cukier brązowy - 1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
  • owoce
  • jabłka - 3 szt
  • maliny - 100 g (ok. 15 szt)
  • cukier brązowy - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 1 i 1/2 łyżeczki
  • cynamon - 1/4 łyżeczki, opcjonalnie
Przygotowanie:

Miękkie masło zmiksuj z cukrem i jajkiem.

Dodaj sól, mąkę i proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj, aby tylko składniki się połączyły (ciasto nie ma być jednolite).

3/4 ciasta przełóż do foremki, w jakiej będziesz piec ciasto i wyłóż nim dno. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 oC na 10 minut, niech się lekko podpiecze.

Do reszty ciasta dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i orzechy, palcami rozdrobnij na drobną kruszonkę.

Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wymieszaj z cukrem, malinami i (opcjonalnie) cynamonem. Wyłóż na podpieczony wierzch. Wierzch posyp kruszonką. Ponownie wstaw do piekarnika. Zapiekaj ok. 45 minut w temp. 180 oC, aż wierzch ładnie się zrumieni. Jabłecznik podawaj oprószony cukrem pudrem.

Kategorie przepisów