Jabłecznik z malinami i orzechową kruszonką
Szarlotka to chyba moje ulubione ciasto, bo można przygotować ją na tysiąc sposobów!
Dziś jabłecznik na kruchym spodzie, z tartymi jabłkami, nadającymi nutkę kwaskowatego posmaku malinami i gruba warstwą orzechowej kruszonki. Nie ma wyjścia- zakochacie się w tym cieście!
Proporcje na długą foremkę (15×30 cm) lub klasyczną ok. 20×20 cm.
Składniki:- ciasto
- masło - 100 g, miękkie
- cukier - 1/2 szklanki
- jajko - 1 szt
- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- sól - 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- dodatkowo do kruszonki
- orzechy - 1/2 szklanki (bardzo drobno pokrojone)
- mąka pszenna - 1/4 szklanki
- cukier brązowy - 1/4 szklanki
- proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
- owoce
- jabłka - 3 szt
- maliny - 100 g (ok. 15 szt)
- cukier brązowy - 2 łyżki
- mąka ziemniaczana - 1 i 1/2 łyżeczki
- cynamon - 1/4 łyżeczki, opcjonalnie
Miękkie masło zmiksuj z cukrem i jajkiem.
Dodaj sól, mąkę i proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj, aby tylko składniki się połączyły (ciasto nie ma być jednolite).
3/4 ciasta przełóż do foremki, w jakiej będziesz piec ciasto i wyłóż nim dno. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 oC na 10 minut, niech się lekko podpiecze.
Do reszty ciasta dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i orzechy, palcami rozdrobnij na drobną kruszonkę.
Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wymieszaj z cukrem, malinami i (opcjonalnie) cynamonem. Wyłóż na podpieczony wierzch. Wierzch posyp kruszonką. Ponownie wstaw do piekarnika. Zapiekaj ok. 45 minut w temp. 180 oC, aż wierzch ładnie się zrumieni. Jabłecznik podawaj oprószony cukrem pudrem.