Jabłecznik półfrancuski

Jabłecznik półfrancuski

                              Jesień to dla mnie czas jabłeczników. Nie tylko dla mnie, bo ten jabłecznik powstał specjalnie na życzenie mojego synka. Położyłam przed nim 5 przepisów z jabłkowymi ciastami. Podobały mu się wszystkie, ostatecznie wybrał ten – jabłecznik półfrancuski z książki Dorotuś. Jak zwykle przepis niezawodny. Ciasto wyszło wspaniałe, aromatyczne. Jest w nim dużo jabłek, co stanowi dodatkowy plus. Nawet nie wiem kiedy znikło, wszystkim bardzo smakowało.  Bardzo polecamy!

Zdjęcie - Jabłecznik półfrancuski  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

 

 Składniki na ciasto:

 *500 g mąki pszennej

*200 g masła

*1 łyżka smalcu (pominęłam)

*2 żółtka

*1 łyżka octu

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*8 g cukru waniliowego

*pół szklanki drobnego cukru lub cukru pudru

*pół szklanki gęstej, kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)

Masa jabłkowa:

*1,5 kg jabłek

*3 łyżki cukru pudru (można pominąć lub dać więcej, zależy od jabłek)

*1 łyżeczka cynamonu

*2 łyżki soku z cytryny

*4 łyżki bułki tartej

*cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu

 

Wykonanie:

Mąkę, proszek wymieszać. Dodać tłuszcz, posiekać. Następnie dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić (ciasto może być klejące, ale po wyrobieniu tylko z zewnątrz oprószyć mąką, nie dosypywać mąki do ciasta). Podzielić na 2 równe części. Jedną schłodzić przez 2 godziny, drugą zamrozić.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać  cukier, cynamon i sok z cytryny, wymieszać.

Wyjąć ciasto z lodówki. Blachę o wymiarach 32 x 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blachę, palcami rozprowadzić, wyrównać. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut.

Podpieczone ciasto równomiernie obsypać 4 łyżkami bułki tartej (wchłonie wilgoć z jabłek). Wyłożyć jabłka, wyrównać. Na górę zetrzeć ciasto z zamrażarki.

 

Piec około 60 minut w temperaturze 180ºC. Po wystudzeniu oprószyć pudrem.

Smacznego :)

Zdjęcie - Jabłecznik półfrancuski  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jabłecznik półfrancuski  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

Kategorie przepisów