Jabłecznik cappuccino

Zdjęcie - Jabłecznik cappuccino - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jabłka w tym roku są tańsze od ziemniaków, to takie moje spostrzeżenie po ostatniej wizycie na ryneczku. Oczywiście niska cena skłoniła mnie do nabycia słusznej ilości i zrobienia z nich czegoś pysznego. Bo ciasta z jabłkami w naszej rodzinie są lubiane bardzo. Tym razem postanowiłam klasyczny jabłecznik na biszkopcie połączyć z masą o smaku kawy cappuccino. Przygotowałam prostą kawowo śmietanową masę, która podbiła podniebienia wszystkich.

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek gorącej wody
  • 18 dag cukru drobnego kryształu
  • 18 dag mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i gorącą wodą do białości, delikatnie łączymy z żółtkami, a następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Całość ostrożnie mieszamy, przekładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Uwaga ten biszkopt wychodzi dość wysoki, co widać na zdjęciach. Jeśli chcecie, można zmniejszyć proporcje i zrobić np z 4 jaj lub przekroić go na pół.

Mus jabłkowy:

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe

Jabłka obieramy kroimy w kawałki (jak to ja mówię na "grubszy tryb") wrzucamy do garnka dolewamy kilka łyżek wody i dusimy aż zrobią się miękkie. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą. Studzimy. Gdy jabłka zaczną tężeć wykładamy je na biszkopt.

Krem:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 110 g kawy cappuccino czekoladowej
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki mleka
  • 100 g czekolady

Żelatynę zalewamy mlekiem (można wodą, ale ja w masach śmietanowych używam mleka, które świetnie niweluje żelatynowy posmak) i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy, a gdy będzie gęsta dodajemy do niej ostudzoną żelatynę oraz wsypujemy cappuccino (nie trzeba go rozpuszczać) i całość dokładnie mieszamy mikserem, ale nie za długo, by śmietana się nie rozwarstwiła. Gotowy krem wykładamy na warstwę jabłkową. Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy nim wierzch ciasta. Chłodzimy kilka godzin w lodówce. Smacznego

Zdjęcie - Jabłecznik cappuccino - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Przepisy z tych kategorii

Ciasto jogurtowe z owocami
4

Ciasto jogurtowe z owocami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciasto pijana śliwka bez pieczenia

Ciasto pijana śliwka bez piecz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tort z truskawkami i bitą śmietaną
1

Tort z truskawkami i bitą śmie…

food² food²
Food Square

Nocny chleb ze szparagami

Nocny chleb ze szparagami

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Łosoś pieczony z botwinką

Łosoś pieczony z botwinką

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto góra lodowa na herbatnikach
4

Ciasto góra lodowa na herbatni…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Czekoladowa pierzynka  ciasto czekoladowe z cytrynowo - waniliową pianką

Czekoladowa pierzynka ciasto…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Sernik czekoladowo-kokosowy
1

Sernik czekoladowo-kokosowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałwowo-czekoladowy mazurek
1

Chałwowo-czekoladowy mazurek

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Mazurek wielkanocny z białą czekoladą

Mazurek wielkanocny z białą cz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Cake pops
2

Cake pops

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy