Jabłecznik cappuccino

Zdjęcie - Jabłecznik cappuccino - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jabłka w tym roku są tańsze od ziemniaków, to takie moje spostrzeżenie po ostatniej wizycie na ryneczku. Oczywiście niska cena skłoniła mnie do nabycia słusznej ilości i zrobienia z nich czegoś pysznego. Bo ciasta z jabłkami w naszej rodzinie są lubiane bardzo. Tym razem postanowiłam klasyczny jabłecznik na biszkopcie połączyć z masą o smaku kawy cappuccino. Przygotowałam prostą kawowo śmietanową masę, która podbiła podniebienia wszystkich.

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek gorącej wody
  • 18 dag cukru drobnego kryształu
  • 18 dag mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i gorącą wodą do białości, delikatnie łączymy z żółtkami, a następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Całość ostrożnie mieszamy, przekładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Uwaga ten biszkopt wychodzi dość wysoki, co widać na zdjęciach. Jeśli chcecie, można zmniejszyć proporcje i zrobić np z 4 jaj lub przekroić go na pół.

Mus jabłkowy:

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe

Jabłka obieramy kroimy w kawałki (jak to ja mówię na "grubszy tryb") wrzucamy do garnka dolewamy kilka łyżek wody i dusimy aż zrobią się miękkie. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą. Studzimy. Gdy jabłka zaczną tężeć wykładamy je na biszkopt.

Krem:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 110 g kawy cappuccino czekoladowej
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki mleka
  • 100 g czekolady

Żelatynę zalewamy mlekiem (można wodą, ale ja w masach śmietanowych używam mleka, które świetnie niweluje żelatynowy posmak) i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy, a gdy będzie gęsta dodajemy do niej ostudzoną żelatynę oraz wsypujemy cappuccino (nie trzeba go rozpuszczać) i całość dokładnie mieszamy mikserem, ale nie za długo, by śmietana się nie rozwarstwiła. Gotowy krem wykładamy na warstwę jabłkową. Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy nim wierzch ciasta. Chłodzimy kilka godzin w lodówce. Smacznego

Zdjęcie - Jabłecznik cappuccino - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Przepisy z tych kategorii

Mus czekoladowy z aquafaby

Mus czekoladowy z aquafaby

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Proste cakepops – ciasto na patyczkach
1

Proste cakepops – ciasto na pa…

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Kruche babeczki z wiśniami, bezą i polewą czekoladową z nutą dyni

Kruche babeczki z wiśniami, be…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Podwójnie czekoladowe muffinki pełnoziarniste

Podwójnie czekoladowe muffinki…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ciasto izaura z truskawkami

Ciasto izaura z truskawkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto tortowe z malinami i kremem
5

Ciasto tortowe z malinami i kr…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Tartaletki razowe z mascarpone

Tartaletki razowe z mascarpone

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sernik z ricotty i mascarpone z maliną i borówką
1

Sernik z ricotty i mascarpone…

Beti Beti
kruche babeczki

Kalarepa kiszona

Kalarepa kiszona

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tarta ptysiowa z jagodami

Tarta ptysiowa z jagodami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bułki orkiszowe

Bułki orkiszowe

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pieczony kurczak z chrupiącą skórką
1

Pieczony kurczak z chrupiącą s…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy