Izraelska sałatka ze szpinaku z migdałami i daktylami
Ta sałatka naprawdę powala smakiem. Przynajmniej mnie;D Przepis na nią pochodzi z książki "Jerusalem", autorstwa Yotama Ottolenghi i Samiego Tamimi. Dodatek daktyli do sałatki to dla mnie nowość, ale to zestawienie powinno być wykorzystywane częściej! Słodycz tych owoców w połączeniu z ostrością cebuli, kwaśnym octem i sokiem z cytryny oraz chrupiącymi, lekko słonymi grzankami i migdałami daje naprawdę niesamowity efekt. Chyba jeszcze nie raz ją przygotuję, jako dodatek (u mnie tym razem do steku z polędwicy) lub, w większej ilości, nawet jako lekkie danie główne.
Sałatka ze szpinaku z migdałami i daktylami
- 1 mała czerwona cebula
- 50g daktyli
- 2 łyżeczki białego octu winnego
- 1 łyżka oliwy
- kawałeczek masła
- 1 mała pita (u mnie 60g żytniego chleba)
- 40g całych migdałów
- 1 łyżeczka zmielonych jagód sumaka
- szczypta płatków chili
- 90g młodego szpinaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
Posiekać cebulę w cienkie plastry.
Daktyle pokroić wzdłuż na ćwiartki.
Wymieszać cebulę, daktyle i ocet i odstawić.
Pokroić pitę lub chleb na kawałki o boku 4cm.
Rozgrzać oliwę i masło, dodać posiekane lub nie migdały oraz pieczywo.
Mieszać je przez 4-6 minut, aż się zarumieni i stanie chrupiące.
Zdjąć z patelni, wymieszać z sumakiem, chili i szczyptą soli, odstawić do ostygnięcia.
W dużej misce wymieszać szpinak z pitą i migdałami.
Dodać cebulę z daktylami, resztę oliwy, sok z cytryny i szczyptę soli.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 330 kcal