Inlagd sill - szwedzkie śledzie

Inlagd sill - szwedzkie śledzie

Zdjęcie - Inlagd sill - szwedzkie śledzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Śledzie, jak zapewne wiecie, to ja mogę jeść na śniadanie, obiad, deser i kolację. Tak samo moja córka. Pamiętam, że jak chodziła do przedszkola i na obiad serwowali śledzie właśnie, jako jedyna z grupy je jadła. Normalka:-) Te smakują zupełnie jak te z Ikei. Znacie? Lubicie? Jeśli tak, to zapraszam! Przepis znalazłam u Lo i za nią podaję recepturę:-) Pycha!
Zdjęcie - Inlagd sill - szwedzkie śledzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 4 filety śledziowe (najlepiej matjas),
  • 1 czerwona cebula (pokrojona w kostkę lub w talarki),
  • 10 kulek ziela angielskiego (lekko zmiażdżonych),
  • 3 listki laurowe,
  • 150 ml octu spirytusowego,
  • 100 g cukru,
  • 1 średnia marchew (pokrojona 3-4 mm plastry),
  • 150 ml wody,
  • 5 ziaren pieprzu (lekko zmiażdżonych).

Przygotowanie: Wszystko oprócz śledzi włożyć do rondelka i zagotować. Zestawić z ognia i całkowicie wystudzić. Śledzie moczyć w mleku lub wodzie około 1-2h. Wymoczone pokroić na 3-4 cm kawałki. Przełożyć do słoika. Zalać marynatą (razem z cebulą, marchwią i przyprawami). Przechowywać w lodówce do miesiąca.
Zdjęcie - Inlagd sill - szwedzkie śledzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Inlagd sill - szwedzkie śledzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów