Indyk z suszonym pomidorem, oliwkami i żurawiną w sosie
Dzień dobry :-) Już środek tygodnia dzisiaj mamy, leci ten czas strasznie. Ciepełko daje się we znaki, no cóż wakacje ;-). Szybką propozycję na obiad mam dla Was. Indyk z suszonym pomidorem, oliwkami zielonymi, żurawiną i sosem śmietanowym. Do tego u mnie ryż i świeża rukola. Lubię takie obiady, jak muszę szybko coś wyczarować, a wszyscy chcą żeby było smacznie. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu :-) Miłego dnia :-)
Składniki:
- 2 polędwiczki z indyka (około 500 g)
- kilka suszonych pomidorów z oleju
- kilka zielonych oliwek
- szklanka żurawiny
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
- świeża dymka lub natka pietruszki
1. Na patelni rozgrzewam olej z suszonych pomidorów (tak 2 łyżki), wrzucam pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, pokrojone w paski mięso i czosnek przepuszczony przez praskę. Dodaję również zioła prowansalskie, paprykę i kurkumę. Podsmażam, aż mięso będzie usmażone.
2. Suszone pomidory kroję w paski, oliwki w plasterki i dorzucam do reszty na patelnię, dodaję też żurawinę, podsmażam około 2 minuty i dodaję śmietankę (jeśli ktoś woli więcej sosu, to śmietanki śmiało można dodać więcej), mieszam, doprawiam solą i pieprzem, mieszam. Sos powinien nam troszkę zgęstnieć i gotowe. Podajemy z kaszą, ryżem, ulubioną sałatką. Smacznego :-)