Indyk z marchewką i groszkiem – szybki obiad

Indyk z marchewką i groszkiem – szybki obiad

Wszyscy lubimy zdrowe, pożywne obiady, które nie wymagają nakładu pracy i czasu. Dzisiaj przygotowałam filety indyka z mrożonymi warzywami w prostym sosie, ze śmietany 18 %, która fajnie zagęszcza i wzbogaca smak sosu. Potrawa idealna do kaszy lub ryżu.

Jeżeli mam taką możliwość, zwykle wybieram małe filety, mają mniej tłuszczu są delikatniejsze w smaku i na pewno są zdrowsze od tych w dużych rozmiarach. Zapraszam na przepis, obiad stygnie ?

Zdjęcie - Indyk z marchewką i groszkiem – szybki obiad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 3 porcje

  • około 400 g małej piersi z indyka lub polędwiczek z indyka
  • opakowanie mieszanki mrożonego groszku i marchewki
  • 250 g śmietany do sosów i zup 18 %
  • pęczek świeżo posiekanego szczypiorku lub koperku
  • olej do smażenia

Przyprawy

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 3 liście laurowe
  • sól i pieprz

Pierś indyka kroję na cienkie plasterki. Każdy plasterek delikatnie posypuję przyprawami – sól, pieprz i mieszanka papryki.

W głębokiej patelni rozgrzewam olej, na dnie, ciasno układam kolety. Dodaję liście laurowe i czosnek.

Kotlety smażę na małym ogniu, z każdej strony na rumiano. Następnie dolewam 1/3 szklanki wody, przykrywam patelnię i duszę mięso około 20 minut.

Do mięsa daję zmrożoną mieszankę marchewki i groszku, całość duszę około 10 minut.

Śmietanę przekładam do miseczki, dolewam 1/3 szklanki gorącej wody. Całość dokładnie mieszam.

Dolewam mieszankę śmietanki i wody. Całość gotuję kolejne kilka minut.

Gotową potrawę doprawiam do smaku, dodaję szczypiorek lub koperek. Smacznego ?

Uwagi – w tym przepisie, wodę można zastąpić białym winem lub bulionem. Można też zmniejszyć lub zwiększyć ilość płynów wg. uznania.

Zdjęcie - Indyk z marchewką i groszkiem – szybki obiad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów