Indyk z marchewką i groszkiem – szybki obiad
Wszyscy lubimy zdrowe, pożywne obiady, które nie wymagają nakładu pracy i czasu. Dzisiaj przygotowałam filety indyka z mrożonymi warzywami w prostym sosie, ze śmietany 18 %, która fajnie zagęszcza i wzbogaca smak sosu. Potrawa idealna do kaszy lub ryżu.
Jeżeli mam taką możliwość, zwykle wybieram małe filety, mają mniej tłuszczu są delikatniejsze w smaku i na pewno są zdrowsze od tych w dużych rozmiarach. Zapraszam na przepis, obiad stygnie ?
Składniki / 3 porcje
- około 400 g małej piersi z indyka lub polędwiczek z indyka
- opakowanie mieszanki mrożonego groszku i marchewki
- 250 g śmietany do sosów i zup 18 %
- pęczek świeżo posiekanego szczypiorku lub koperku
- olej do smażenia
Przyprawy
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 3 liście laurowe
- sól i pieprz
Pierś indyka kroję na cienkie plasterki. Każdy plasterek delikatnie posypuję przyprawami – sól, pieprz i mieszanka papryki.
W głębokiej patelni rozgrzewam olej, na dnie, ciasno układam kolety. Dodaję liście laurowe i czosnek.
Kotlety smażę na małym ogniu, z każdej strony na rumiano. Następnie dolewam 1/3 szklanki wody, przykrywam patelnię i duszę mięso około 20 minut.
Do mięsa daję zmrożoną mieszankę marchewki i groszku, całość duszę około 10 minut.
Śmietanę przekładam do miseczki, dolewam 1/3 szklanki gorącej wody. Całość dokładnie mieszam.
Dolewam mieszankę śmietanki i wody. Całość gotuję kolejne kilka minut.
Gotową potrawę doprawiam do smaku, dodaję szczypiorek lub koperek. Smacznego ?
Uwagi – w tym przepisie, wodę można zastąpić białym winem lub bulionem. Można też zmniejszyć lub zwiększyć ilość płynów wg. uznania.