Indyk z grillowanym serem na warzywach.
Turkey with grilled cheese on vegetables.
Inspiracją do wykonania tego dania był program Doradca Smaku i świetny jak zawsze Michele Moran.
Składniki: 30 dag filet z indyka 10 dag ser grecki grillowy halloumi 0,5 szt.
papryka czerwona
0,5 szt cukinia
1 mała cebula
1 por biała część
1 łodyga seler naciowy
1 ząbek czosnku
0,5 główki sałata lodowa
2 łyżki oliwa
przyprawa do indyka
pieprz czarny
2 łyżki sos chilli słodko pikantny
sól morska
Wykonanie:
Plastry indyka posypać przyprawą, pieprzem, morską solą i grillować na patelni po 2 minuty z każdej strony. Na tej samej patelni grillować ser halloumi, następnie ser położyć na grillowanym indyku i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Warzywa pokroić w równe paski. Smażyć krótko, najlepiej na woku. Rozgrzać olej i na moment wrzucić ząbek czosnku, który po chwili wyjąć. Smażyć w kolejności dodając : cebula, por, seler, papryka, cukinia. Przyprawić solą, pieprzem i 2 łyżkami sosu chilli słodko pikantnym. Na koniec sałata lodowa dosłownie na moment. Całość wymieszać, wyłożyć na talerze i na warzywa położyć wyjętego z piekarnika indyka. Całość smażenia warzyw to około 8 minut, lubię warzywa chrupiące.