Indyk wśród czereśni z balsamico

Każdej wiosny czy lata muszę zrobić kilka razy ten przepis. Nie ma po prostu innej rady. Uwielbiamy tak podanego indyka. Przepis dostałam od przyjaciela, z mnóstwem innych pysznych przepisów. Bardzo go polubiłam, mimo, że trochę nie wierzyłam w taki zestaw. Szybko mnie jednak do siebie przekonały dojrzałe czereśnie skąpane w balsamico, obsypane pieprzem, słodkie sobą i brązowym cukrem, prawie karmelowe, położone na indyku. Tylko tym razem pomyliłam się i zrobiłam, jak M. - filety. A najbardziej lubię przygotować z mięsa klops. I tak też ten przepis zapisuję, żeby się więcej nie mylić. :-)))

 Zdjęcie - Indyk wśród czereśni z  balsamico  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Indyk z czereśniami

klops:

ok. 60-80 dkg mielonego mięsa indyka, z piersi

jajo

bułka namoczna w mleku, odciśnięta

pęczek posiekanego kopru

sól, pieprz, czerwona papryka

olej

ew. trochę bułki tartej

sos:

kilka łyżek oliwy

6 garści dojrzałych czereśni, wydrylowanych

3 łyżki brązowego cukru

6 łyżek octu balsamico

pieprz

Ze składników na klops zagnieść masę i uformować z niej jeden gruby wałek. Rozgrzać oliwę w dużym garnku i na rozgrzany tłuszcz położyć mięso. Porządne podsmażyć z każdej strony, dolać potem trochę wody i udusić.

Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy i wsypać cukier, poczekać aż się rozpuści. Wtedy wsypać czereśnie i przesmażyć je przez 3 minuty na dużym ogniu. Polać je balsamico, posypać pieprzem i trzymać na ogniu jeszcze przez minutę. Przełożyć czereśnie wraz z sosem do garnka z klopsem.

Do tak zrobionego indyka najbardziej pasują młode ziemniaki i mizeria.

Zdjęcie - Indyk wśród czereśni z  balsamico  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy