Indycze zrazy z cebulą, papryką i pieczarkami
Ile razy mając w domu podstawowe produkty takie jak: pierś indyka, pieczarki, paprykę i cebulę, zastanawialiście się co z tych składników przygotować?
Otóż nieważne ile razy tak było, grunt, że od teraz nie musicie się już tym przejmować:)
Zróbcie indycze zrazy z papryką, pieczarkami i cebulą.
- 1 filet z indyka (lub około 500-600 g piersi kurczaka)
- 1 duża czerwona papryka
- 1 średniej wielkości cebula
- około 200g małych, białych pieczarek
- musztarda sarepska
- 1 szkl. bulionu
- 1/2 szkl. śmietanki 30%
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 płaska łyżka mąki
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
Umyte i osuszone mięso kroimy na plastry. Lekko je rozbijamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy.
Cebulę kroimy w piórka. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy na paseczki. Pieczarki kroimy na półplasterki. Warzywa mieszamy w miseczce, oprószamy solą i pieprzem.
Plastry mięsa smarujemy z jednej strony cienką warstwą musztardy. Z jednej strony mięsa wykładamy porcję warzyw (nie trzeba wykorzystywać całości – to co zostanie wykorzystamy do sosu). Zwijamy w roladki. Mięso obwiązujemy nicią lub spinamy wykałaczkami.
Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy z każdej strony mięso, po czym na patelnię dodajemy pozostałe z nadzienia warzywa. Smażymy przez chwilę.
Śmietanę mieszamy z mąką oraz koncentratem pomidorowym. Następnie łączymy z bulionem. Wlewamy do mięsa. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 10-15 minut. Po tym czasie pokrywkę zdejmujemy i odparowujemy sos, do lekkiego zgęstnienia. W razie konieczności doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Polecam również przepis na Sałatkę śniadaniową z jajkiem, szynką i serem