HUEVOS DIABLOS CZYLI JAJA DIABŁA

HUEVOS DIABLOS CZYLI JAJA DIABŁA
Ostatnio przeglądam książki związane z kuchnią w naszej bibliotece miejskiej. Księgozbiór pokaźny, więc mam nadzieję na wygrzebanie podobnych rarytasów jak ten. Znalazłam go w bardzo dziwnej (jak dla mnie) pozycji Balsam dla duszy: Książka kucharska. Zaciekawił mnie ten przepis tak bardzo, że na drugi dzień zabrałam się za wykonanie go.
Zdjęcie - HUEVOS DIABLOS CZYLI JAJA DIABŁA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Huevos diablos - Laura
SKŁADNIKI: na 6 osób
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 posiekana cebula
  • 1 ząbek posiekanego czosnku (ja dałam 3)
  • 850 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • pieprz turecki, papryka, sól do smaku
  • 3/4 szklanki tartego parmezanu
  • 6 jajek
  • masło
Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać czosnek, oprószyć solą i chwilę razem smażyć na wolnym ogniu. Dodać pomidory i sos Worcestershire i doprawić pozostałymi przyprawami. Sos ma być dość pikantny.

Jak piała autorka przepisu, na tym etapie można sos zamrozić tak aby mieć go w pogotowiu gdy przyjdzie nam ochota na to danie.

Do sosu dodać parmezan, wymieszać i rozlać do 6 miseczek żaroodpornych.

Zdjęcie - HUEVOS DIABLOS CZYLI JAJA DIABŁA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Huevos diablos - Laura Na środku każdej zrobić wgłębienie i wbić po jednym jajku. Jajko oprószyć delikatnie solą, położyć wiórek masła i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać 10-20 minut. Białko powinno być ścięte, a żółtko ma pozostać płynne.

Podawać z tortillą lub świeżą bagietką.

ROK TEMU
Przepyszna zupa serowa.

Kategorie przepisów