Hit ostatnich dni - polecam zielone gazpacho
Green gazpacho-hit in recent days.
Doskonała zupka na letnie obiadki.
Składniki:
1 duży ogórek
30 dag winogron zielonych
0,5 szt. papryki białej
1 pajdka chleba
½ melona żółtego
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwki z orzeszków ziemnych
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka pistacji
pieprz
Wykonanie: ¾ ogórka pokroić i zmiksować z połówkami winogron na krem. Połowę pokrojonego melona i chlebek dodać do kremu ogórkowego i zmiksować. Dodać zmiażdżony czosnek ,ocet ryżowy lub winny i pieprz. Paprykę pokroić w paseczki i dodać do mieszaniny . Resztę ogórka pokroić w plasterki, ćwiartki. Również resztę melona pokroić w kostkę i dodać do zupki, otrzymaliśmy ładne, zielone gazpacho. Kilka winogron przekroić na pół i zdjąć skórkę. Obrane pistacje posiekać. Gazpacho nałożyć do miseczek, dodać kilka winogron, posypać pistacjami i polać oliwką z orzeszków ziemnych lub klasyczną oliwą z oliwek.
Jest boskie ,jak mówi moja żona.