Hiszpańskie krokiety z szynką serrano / croquetas de jamón

Dziś mamy dla Was przepis na rewelacyjne tapas - hiszpańskie krokiety z szynką serrano czyli croquetas de jamón.
Po raz pierwszy krokiety z szynką serrano jedliśmy w niewielkiej hiszpańskiej restauracji, która kilka lat temu mieściła się w Złotych Tarasach. Zasmakowały nam do tego stopnia, że średnio dwa razy w miesiącu jeździliśmy delektować się ich delikatnym smakiem. Do tego obowiązkowo marynowany ser manchego i oliwki.
Mimo, iż bardzo polubiliśmy te krokiety przez długi czas przyrządzałam je raczej na wielkie okazje. Głównie dlatego, że uzyskanie idealnie gładkiej masy w domowych warunkach było sporym wyzwaniem. Mielenie w maszynce do mięsa 100 lub 200 gramów szynki serrano, powodowało, że spora jej część pozostawała na wałku, a składanie i mycie całej maszynerii też nie budziło mojego entuzjazmu. Wygodniej było pojechać do restauracji. Dopóki była.
Kiedy ją zlikwidowano, próbowaliśmy croquetas de jamón w wielu innych hiszpańskich restauracjach i tapas barach, ale nigdzie nie były tak smaczne.
Postanowiłam więc wypróbować przepis zamieszczony w hiszpańskiej wersji książki kucharskiej dołączonej do robota Kohersen Mycook 8001 zwłaszcza, że dzięki robotowi odpadło mi siekanie szynki i ciągłe mieszanie masy do krokietów. Zmieniłam nieco proporcje, dostosowując je do naszych potrzeb.
Mam nadzieję, że krokiety z szynką serrano, będą Wam smakowały tak samo jak nam :)

Jak pewnie zauważyliście podając jakiś przepis najpierw zamieszczam wersję dla tradycjonalistów, a jako drugą wersję dla użytkowników Kohersen Mycook. Tym razem będzie odwrotnie, m.in. dlatego, żeby pokazać, o ile robot ułatwia pracę w kuchni.

Składniki
  • 160 g szynki serrano
  • 160 g mąki pszennej
  • 750-800 ml mleka
  • 1 mała cebula (około 100 g)
  • 2 łyżki oliwy (ewentualnie oleju)
  • 4 łyżki masła
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Panierka
mąka pszenna, jajka, bułka tarta

Przygotowanie
Wersja dla użytkowników Kohersen Mycook
Cebulę zmiksować na wirujących nożach przez 10 s, z prędkością 5.
Dodać olej i masło, smażyć przez 4 minuty w temp. 100ºC, z prędkością 1.
Dodać szynkę i mielić przez 1 minutę, temperatura 100º, prędkość 4.
Za pomocą łopatki zgarnąć, masę ze ścianek naczynia głównego.
Dodać mleko, mąkę i przyprawy, ustawić czas 5 minut, temperaturę 100º, prędkość 4.
Gotową masę przełożyć do płaskiego naczynia, wystudzić i zostawić na całą noc w lodówce.
Następnego dnia z masy formować podłużne krokieciki mniej więcej długości 3 cm, obtaczać kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na bardzo gorącym oleju do zrumienienia.
Podawać jako przekąskę np. do piwa.

Wersja dla tradycjonalistów
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dajemy masło i mieszamy do połączenia składników.
Dodajemy mąkę i cały czas mieszając, smażymy około 1 minuty, mąka nie powinna prawie zmienić koloru
Cienkim strumieniem, nie przerywając mieszania dodajemy mleko, całość doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy,do czasu aż masa zacznie gęstnieć. Do gęstniejącej masy (tzw. panada) dodajemy bardzo drobno posiekaną lub zmieloną szynkę serrano i przyprawy, mieszamy, aż składniki się połączą.
Masę przekładamy do formy na ciasto lub płaskiego naczynia, kiedy ostygnie wstawiamy na noc do lodówki
Następnego dnia z masy formujemy podłużne krokieciki mniej więcej długości 3 cm, obtaczamy kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na bardzo gorącym oleju do zrumienienia.

Zdjęcie - Hiszpańskie krokiety z szynką serrano / croquetas de jamón - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

Smażony ryż à la paella z chorizo i owocami morza

Smażony ryż à la paella z chor…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Aioli z czarnym czosnkiem, tradycyjny sos w nowej odsłonie

Aioli z czarnym czosnkiem, tra…

food² food²
Food Square

Bananowe churrosy z kokosową czekoladą

Bananowe churrosy z kokosową c…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Churros
2

Churros

Beti Beti
kruche babeczki

Paella z piekarnika czyli obiad który robi się sam
2

Paella z piekarnika czyli obia…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Roscón de reyes
1

Roscón de reyes

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Przepisy z tych kategorii

Tapenada z czarnym czosnkiem na grzankach z jamón serrano
2

Tapenada z czarnym czosnkiem n…

food² food²
Food Square

Marchewkowe pieczywo chrupkie
1

Marchewkowe pieczywo chrupkie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy
1

Odrywany chlebek ziołowo czosn…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przekąska z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą
1

Przekąska z ciasta francuskieg…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Smażony śledź marynowany

Smażony śledź marynowany

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Camembert z czosnkiem i rozmarynem
1

Camembert z czosnkiem i rozmar…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu