Hiszpańskie krokiety z szynką serrano / croquetas de jamón
Dziś mamy dla Was przepis na rewelacyjne tapas - hiszpańskie krokiety z
szynką serrano czyli croquetas de jamón.
Po raz pierwszy krokiety z szynką serrano jedliśmy w niewielkiej hiszpańskiej restauracji, która kilka lat temu mieściła się w Złotych Tarasach. Zasmakowały nam do tego stopnia, że średnio dwa razy w miesiącu jeździliśmy delektować się ich delikatnym smakiem. Do tego obowiązkowo marynowany ser manchego i oliwki.
Mimo, iż bardzo polubiliśmy te krokiety przez długi czas przyrządzałam je raczej na wielkie okazje. Głównie dlatego, że uzyskanie idealnie gładkiej masy w domowych warunkach było sporym wyzwaniem. Mielenie w maszynce do mięsa 100 lub 200 gramów szynki serrano, powodowało, że spora jej część pozostawała na wałku, a składanie i mycie całej maszynerii też nie budziło mojego entuzjazmu. Wygodniej było pojechać do restauracji. Dopóki była.
Kiedy ją zlikwidowano, próbowaliśmy croquetas de jamón w wielu innych hiszpańskich restauracjach i tapas barach, ale nigdzie nie były tak smaczne.
Postanowiłam więc wypróbować przepis zamieszczony w hiszpańskiej wersji książki kucharskiej dołączonej do robota Kohersen Mycook 8001 zwłaszcza, że dzięki robotowi odpadło mi siekanie szynki i ciągłe mieszanie masy do krokietów. Zmieniłam nieco proporcje, dostosowując je do naszych potrzeb.
Mam nadzieję, że krokiety z szynką serrano, będą Wam smakowały tak samo jak nam :)
Jak pewnie zauważyliście podając jakiś przepis najpierw zamieszczam wersję dla tradycjonalistów, a jako drugą wersję dla użytkowników Kohersen Mycook. Tym razem będzie odwrotnie, m.in. dlatego, żeby pokazać, o ile robot ułatwia pracę w kuchni.
Składniki
mąka pszenna, jajka, bułka tarta
Przygotowanie
Wersja dla użytkowników Kohersen Mycook
Cebulę zmiksować na wirujących nożach przez 10 s, z prędkością 5.
Dodać olej i masło, smażyć przez 4 minuty w temp. 100ºC, z prędkością 1.
Dodać szynkę i mielić przez 1 minutę, temperatura 100º, prędkość 4.
Za pomocą łopatki zgarnąć, masę ze ścianek naczynia głównego.
Dodać mleko, mąkę i przyprawy, ustawić czas 5 minut, temperaturę 100º, prędkość 4.
Gotową masę przełożyć do płaskiego naczynia, wystudzić i zostawić na całą noc w lodówce.
Następnego dnia z masy formować podłużne krokieciki mniej więcej długości 3 cm, obtaczać kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na bardzo gorącym oleju do zrumienienia.
Podawać jako przekąskę np. do piwa.
Wersja dla tradycjonalistów
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dajemy masło i mieszamy do połączenia składników.
Dodajemy mąkę i cały czas mieszając, smażymy około 1 minuty, mąka nie powinna prawie zmienić koloru
Cienkim strumieniem, nie przerywając mieszania dodajemy mleko, całość doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy,do czasu aż masa zacznie gęstnieć. Do gęstniejącej masy (tzw. panada) dodajemy bardzo drobno posiekaną lub zmieloną szynkę serrano i przyprawy, mieszamy, aż składniki się połączą.
Masę przekładamy do formy na ciasto lub płaskiego naczynia, kiedy ostygnie wstawiamy na noc do lodówki
Następnego dnia z masy formujemy podłużne krokieciki mniej więcej długości 3 cm, obtaczamy kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na bardzo gorącym oleju do zrumienienia.
Po raz pierwszy krokiety z szynką serrano jedliśmy w niewielkiej hiszpańskiej restauracji, która kilka lat temu mieściła się w Złotych Tarasach. Zasmakowały nam do tego stopnia, że średnio dwa razy w miesiącu jeździliśmy delektować się ich delikatnym smakiem. Do tego obowiązkowo marynowany ser manchego i oliwki.
Mimo, iż bardzo polubiliśmy te krokiety przez długi czas przyrządzałam je raczej na wielkie okazje. Głównie dlatego, że uzyskanie idealnie gładkiej masy w domowych warunkach było sporym wyzwaniem. Mielenie w maszynce do mięsa 100 lub 200 gramów szynki serrano, powodowało, że spora jej część pozostawała na wałku, a składanie i mycie całej maszynerii też nie budziło mojego entuzjazmu. Wygodniej było pojechać do restauracji. Dopóki była.
Kiedy ją zlikwidowano, próbowaliśmy croquetas de jamón w wielu innych hiszpańskich restauracjach i tapas barach, ale nigdzie nie były tak smaczne.
Postanowiłam więc wypróbować przepis zamieszczony w hiszpańskiej wersji książki kucharskiej dołączonej do robota Kohersen Mycook 8001 zwłaszcza, że dzięki robotowi odpadło mi siekanie szynki i ciągłe mieszanie masy do krokietów. Zmieniłam nieco proporcje, dostosowując je do naszych potrzeb.
Mam nadzieję, że krokiety z szynką serrano, będą Wam smakowały tak samo jak nam :)
Jak pewnie zauważyliście podając jakiś przepis najpierw zamieszczam wersję dla tradycjonalistów, a jako drugą wersję dla użytkowników Kohersen Mycook. Tym razem będzie odwrotnie, m.in. dlatego, żeby pokazać, o ile robot ułatwia pracę w kuchni.
Składniki
- 160 g szynki serrano
- 160 g mąki pszennej
- 750-800 ml mleka
- 1 mała cebula (około 100 g)
- 2 łyżki oliwy (ewentualnie oleju)
- 4 łyżki masła
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
mąka pszenna, jajka, bułka tarta
Przygotowanie
Wersja dla użytkowników Kohersen Mycook
Cebulę zmiksować na wirujących nożach przez 10 s, z prędkością 5.
Dodać olej i masło, smażyć przez 4 minuty w temp. 100ºC, z prędkością 1.
Dodać szynkę i mielić przez 1 minutę, temperatura 100º, prędkość 4.
Za pomocą łopatki zgarnąć, masę ze ścianek naczynia głównego.
Dodać mleko, mąkę i przyprawy, ustawić czas 5 minut, temperaturę 100º, prędkość 4.
Gotową masę przełożyć do płaskiego naczynia, wystudzić i zostawić na całą noc w lodówce.
Następnego dnia z masy formować podłużne krokieciki mniej więcej długości 3 cm, obtaczać kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na bardzo gorącym oleju do zrumienienia.
Podawać jako przekąskę np. do piwa.
Wersja dla tradycjonalistów
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dajemy masło i mieszamy do połączenia składników.
Dodajemy mąkę i cały czas mieszając, smażymy około 1 minuty, mąka nie powinna prawie zmienić koloru
Cienkim strumieniem, nie przerywając mieszania dodajemy mleko, całość doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy,do czasu aż masa zacznie gęstnieć. Do gęstniejącej masy (tzw. panada) dodajemy bardzo drobno posiekaną lub zmieloną szynkę serrano i przyprawy, mieszamy, aż składniki się połączą.
Masę przekładamy do formy na ciasto lub płaskiego naczynia, kiedy ostygnie wstawiamy na noc do lodówki
Następnego dnia z masy formujemy podłużne krokieciki mniej więcej długości 3 cm, obtaczamy kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na bardzo gorącym oleju do zrumienienia.