Halibut zapiekany z kurkami i porem
przepis:
1 filet z halibuta
100 g kurek
0,5 cebuli
kawałek pora
sól, pieprz
sok z cytryny
1 łyżka masła klarowanego
100 ml śmietany 30%
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Filet opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Kurki oczyścić, opłukać.
Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę, dodać kurki i smażyć je przez 10 min. Na koniec kurki doprawić do smaku solą i pieprzem.
Por pokroić w krążki.
Do śmietany dodać por, sól i pieprz do smaku .
W naczyniu żaroodpornym ułożyć rybę, na niej położyć kurki, wlać śmietankę wymieszaną z porem.
Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180° C i zapiekać ok. 30 min.
Po wyjęciu z piekarnika rybę posypać posiekaną natką pietruszki.