Gyros z polędwiczki wieprzowej z pitą i tzatzikami

Gyros z polędwiczki wieprzowej z pitą i tzatzikami

Zdjęcie - Gyros z polędwiczki wieprzowej z pitą i tzatzikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bardzo lubię kuchnię grecką. Smakowo bardzo mi ona pasuje. Nie bez znaczenia jest fakt, że kojarzy mi się z samymi przyjemnościami związanymi z urlopem. Dzisiejsze danie przygotowane jest od podstaw, nawet chlebek grecki pita zrobiony samemu;-) Często posiłkuję się gotowymi, zwłaszcza w pośpiechu na co dzień, ale uwierzcie mi - to nie to samo. Zupełnie nie... Już kiedyś robiłam chlebki pita pieczone (klik), z kieszenią w środku, ale ten jest bardziej płaski i miękki, smażony na patelni. Pozwala finalnie zrolować składniki gyrosa.
Zdjęcie - Gyros z polędwiczki wieprzowej z pitą i tzatzikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: na chlebki pita (8 sztuk):

  • 3 szklanki mąki + na podsypanie,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2/3 szkl. mleka ciepłego,
  • 1/2 szkl. ciepłej wody,
  • 1 lyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki drożdży suszonych instant,
  • 1 łyżeczka soli morskiej,

na gyrosa z polędwiczki wieprzowej:

  • 1 polędwiczka wieprzowa,
  • 1 gałązka rozmarynu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • oregano suszone,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • sól, pieprz,
  • 1 cebula biała lub czerwona.

Tzatziki wykonać wg tego przepisu (klik). Przygotowanie: Drożdże z cukrem zalać wodą i mlekiem. Wymieszać i odstawić na 10 minut. W mikserze wymieszać wszystkie składniki ciasta. Ewentualnie podsypać mąką. Odstawić do wyrośnięcia, aby ciasto podwoiło swoja objętość na minimum 1h. W tym czasie mięso oczyścić z błon, pokroić w plastry. Rozmaryn posiekać, czosnek również. Dodać do mięsa. Dorzucić cebulę pokrojoną w piórka, oregano, oliwę i ocet. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na minimum 30 minut do lodówki. Tzatziki wykonać wg tego przepisu (klik). Z ciasta urywać kawałki, które mieszczą się w dłoni, rozwałkowywać na cienki placek, podsypując mąką. Podsmażać na rozgrzanej patelni (można spryskać oliwą) po około 2-3 minuty z każdej strony. Jak chlebki się pieką, to mięso razem z cebulą smażyć na drugiej patelni - najlepiej grillowej do zrumienienia. Podawać wszystko osobno lub zwijać w rulon, nakładając mięso, tzatziki i pomidora. Można przygotować ulubione warzywa do tego. Ja podałam tylko pomidory.
Zdjęcie - Gyros z polędwiczki wieprzowej z pitą i tzatzikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów