Gulasz z wiosennych warzyw z kurczakiem
Gulasz z udziałem wiosennych warzyw – marchewki, pora, kalafiora i cebuli. Potrawa zdrowa, bardzo aromatyczna, doprawiona mieszanką ziół tajskich, odrobiną curry i sosem sojowym. Bezproblemowy i łatwy obiad dla całej rodziny.
Zapewniam Was, jest naprawdę pyszny 🙂
Składniki na gulasz z wiosennych warzyw z kurczakiem:
- 1 filet z kurczaka
- 2 młode marchewki
- 1/2 małego kalafiora
- 1 por ( jasna i jasnozielona część )
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- łyżka mąki kukurydzianej
- łyżeczka ziół tajskich, 1/2 łyżeczki curry, 2 łyżki sosu sojowego, pieprz
- garść posiekanego szczypiorku
- olej do smażenia
Jak przygotować gulasz z wiosennych warzyw z kurczakiem?
Filet kurczaka pokrój na małe kawałki, delikatnie posyp mąką kukurydzianą i pieprzem. Por i marchewki, pokrój na plasterki. Kalafior podziel ma małe różyczki. Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj.
Na dnie większej patelni, rozgrzej 2 -3 łyżki oleju. Dodaj kurczaka, mięso smaż mieszając, do czasu kiedy zmieni kolor. Dodaj czosnek i cebulę, nadal chwilę smaż mieszając.
Teraz dodaj por, marchewkę i 1/2 szklanki gorącej wody. Wszystko gotuj na małym ogniu pod przykryciem, około 8 minut. Dodaj przyprawy – zioła tajskie, curry, sos sojowy, pomieszaj i dodaj różyczki kalafiora. Całość gotuj kolejne 10 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozpadające się.
W razie potrzeby dopraw do smaku. Gulasz z warzyw podawaj z ryżem, posypany szczypiorkiem lub pędami cebuli 🙂 Smacznego 🙂